Μετά την Credit Agricole, τώρα και μία ακόμη μεγάλη γαλλική τράπεζα, η Societe Generale, ετοιμάζεται – όπως όλα δείχνουν – να μειώσει σημαντικά την έκθεσή της στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Societe Generale έχει μειώσει σημαντικά τη χρηματοδότηση προς τη θυγατρική της στην Ελλάδα, τη Γενική Τράπεζα. Επίσης η γαλλική τράπεζα εξετάζει ακόμη και πιθανή έξοδό της από την ελληνική αγορά λόγω της κρίσης, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, μπορεί η έκθεση της Societe Generale στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερη συγκριτικά με αυτήν της Credit Agricole, στην οποία ανήκει η Εμπορική Τράπεζα, αλλά όπως είπε ο οικονομικός διευθυντής της, Μπερτράν Μπαντρ, ο γαλλικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός αναζητά στρατηγική εξόδου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Societe Generale αναζητά την πόρτα της εξόδου», ανέφερε στο Reuters ένας εκ των αναλυτών που συμμετείχε σε ενημερωτική συνάντηση με στελέχη του γαλλικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού. Ο ίδιος είπε ότι ο Μπαντρ τούς ενημέρωσε πως η χρηματοδότηση της Societe Generale προς τη Γενική Τράπεζα έχει σχεδόν μηδενιστεί.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Εκπρόσωπος της γαλλικής τράπεζας επιβεβαίωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η χρηματοδότηση προς τη Γενική έχει μειωθεί «στο ελάχιστο» αλλά δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για έξοδο των Γάλλων από την Ελλάδα. Αντίθετα, είπε, η Societe Generale παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις για να μπορέσει η Γενική Τράπεζα να διατηρήσει την καταθετική της βάση. Η έκθεση της Societe Generale στη Γενική εκτιμάται από την JPMorgan ότι ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Οι γαλλικές τράπεζες που είναι οι μεγαλύτεροι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, το τελευταίο διάστημα μειώνουν σημαντικά την έκθεσή τους στη χώρα μας πουλώντας ελληνικό χρέος που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Στις αρχές της εβδομάδας η Credit Agricole ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αρχίσει συνομιλίες με διάφορους ενδιαφερομένους για την πώληση μέρους ή ακόμη και ολόκληρης της Εμπορικής Τράπεζας. Η Εθνική Τράπεζα μάλιστα επιβεβαίωσε ότι μιλά με τους Γάλλους για το θέμα αυτό.