Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αν θυμάμαι καλά, η Καθολική Εκκλησία έκανε ένα μεγάλο επιστημολογικό άλμα. Αναθεώρησε τη δίκη του Γαλιλαίου, αυτή τη φορά τον αθώωσε, παμψηφεί υποθέτω, και έκτοτε η Γη άρχισε να κινείται και για το Βατικανό, όπως και για όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Στην καθ’ ημάς Ανατολή, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ προβλήματα με Γαλιλαίους. Εχοντας γλιτώσει από την Αναγέννηση και τους λοιπούς διαφωτισμούς που τη διαδέχθηκαν, πορευτήκαμε προς τη σύγχρονη εποχή με το όπλο της πίστης παρά πόδα να μας προστατεύει από τους δαίμονες της επιστημονικής αναζήτησης. Στον 21ο αιώνα όμως, στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης, τώρα που και όλοι οι oθωμανοί βεζίρηδες μαζί αν τους βάλεις δεν φτάνουν για να αποκλείσουν τα πνευματικά μας σύνορα από τη διάδοση των πληροφοριών, απαιτείται εγρήγορση άλλου τύπου. Και πολλοί από τα προχθές έχασαν τον ύπνο τους επειδή άκουσαν πως στη χώρα του αιρετικού Καλβίνου θλιβερά υποπροϊόντα του Φάουστ, ξεπουλημένα στους διαβόλους πάσης φύσεως, ισχυρίζονται πως ένα θλιβερό σωματίδιο χωρίς γενειάδα ετοιμάζεται να υποκλέψει το copyright του Σύμπαντος από τον Πανάγαθο.

Από χθες όμως, με μια καίρια επιστημολογική τοποθέτηση, η Ορθόδοξος ημών Εκκλησία, διά στόματος του Αγίου Πειραιώς, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Κατ’ αρχάς κατήγγειλε το εν λόγω σωματίδιο για την παντελή απουσία συνείδησης. Εδώ που τα λέμε, αν σε φωνάζουν μποζόνιο, τι σόι συνείδηση μπορείς να κουβαλάς μέσα σου. Το κάλεσε μάλιστα να σταματήσει να κρύβεται και να έρθει να δώσει συνέντευξη το ίδιο αντί να το εκπροσωπούν όλοι αυτοί οι επιστήμονες που σε μπερδεύουν με τις θεωρίες τους. Σιγά μην έρθει! Αυτό τώρα θα τρέχει μεταμφιεσμένο στις εσχατιές του Σύμπαντος.

Και αφού κατήγγειλε τους εκπροσώπους του σωματιδίου ως «ετεροκίνητα νευρόσπαστα του αρχαίου δαίμονος» κι αφού τους είπε, για να μάθουν, να πάνε να κάνουν μετάγγιση από τους αδελφούς τους τούς χιμπαντζήδες, απεκάλυψε τους δόλιους στόχους τους. Επιδιώκουν, λέει, να πείσουν ότι «η τάξις, η αρμονία, η σκέψις, η τελονομία και η πρόδηλος σοφία που διέπει το υλικό Σύμπαν προέρχεται από άλογες και ασυνείδητες μονάδες». Επιστημολογικά άτεγκτος όπως είναι ο Μητροπολίτης Πειραιώς δεν έλαβε υπόψη του την ανθρώπινη πλευρά του όλου ζητήματος. Διότι όλοι αυτοί οι επιστήμονες που περιφέρονται με τις φυματικές ψυχές τους στα μυστήρια του Σύμπαντος προέρχονται από χώρες τυχάρπαστες. Και δεν έχουν εμπειρία της ελληνικής ζωής, της τάξης και της αρμονίας που σε κάθε σου βήμα, αν καταφέρεις και το κάνεις, σου αποκαλύπτει τη σκέψη και την πρόδηλο σοφία με την οποία οικοδομήθηκε ο κόσμος μας. Πόσοι απ’ αυτούς έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκλογές, όπως εμείς, σχηματισμό κυβερνήσεων συνευθύνης, όπως εμείς, και άλλων σκιωδών. Δεν φταίνε οι ίδιοι. Φταίει η άτιμη η κοινωνία τους.

Γι’ αυτό προτείνω να σταματήσουμε να τους χτυπάμε έτσι αμείλικτα. Την αγάπη μας και τη συμπόνια μας χρειάζονται οι άνθρωποι κι αυτό το ασυνείδητο σωματίδιο που τρέχει να κρυφτεί.