Εξοπλισμένα με την ειδική συσκευή eCall, η οποία θα κάνει αυτόματα κλήσεις έκτακτης ανάγκης στις αρμόδιες υπηρεσίες σε περιπτώσεις σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, θα πρέπει να είναι όλα τα καινούργια οχήματα στην Ευρώπη από το 2015. Την απόφαση έλαβε χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ την εφαρμογή της θα αναλάβει να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με το νέο σύστημα, σε περίπτωση που ένα όχημα εμπλακεί σε σοβαρό ατύχημα, το eCall θα καλεί αυτομάτως τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και θα κοινοποιεί στο πλησιέστερο κέντρο έκτακτης ανάγκης το σημείο όπου συνέβη το ατύχημα. Συγκεκριμένα, θα δημιουργείται φωνητική σύνδεση – μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας – με το πλησιέστερο κέντρο κλήσεων και θα μεταβιβάζεται αίτημα για βοήθεια.

Η εν λόγω υπηρεσία αποσκοπεί στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων μέσω της έγκαιρης άφιξης και παροχής εξειδικευμένης βοήθειας στους οδηγούς που εμπλέκονται σε ατύχημα οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, το σύστημα eCall θα μπορούσε να σώσει πάνω από 2.500 ζωές ετησίως, μειώνοντας τη σοβαρότητα των τραυματισμών κατά 10%-15%.