Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το κλιμάκιο της τρόικας, που αποτελείται από 30 και πλέον μέλη, θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν το χρηματοοικονομικό τομέα και τα μακροοικονομικά θέματα, περιλαμβανομένων και των

δημοσιονομικών οικονομικών.

Στο μεταξύ, τα κόμματα ζήτησαν σοβαρή διαπραγμάτευση από μέρους της κυβέρνησης στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν από αύριο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με ανακοίνωσή του, συνέστησε σοβαρότητα, αξιοπιστία και συνέπεια της Κύπρου έναντι των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε μέσα από τη διαπραγμάτευση να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία για έξοδο από τα

αδιέξοδα, στα οποία έχει περιέλθει ο τόπος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η έλευση της τρόικας στην Κύπρο επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης της οικονομίας και επιβάλλει συμπεριφορές ευθύνης από όλους.

«Η προσπάθεια επίρριψης ή αποποίησης ευθυνών από πλευράς κυβέρνησης δεν ωφελεί τον τόπο», αναφέρει ο ΔΗΣΥ.

Επίσης, τονίζει ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης, από την οποία αναμένεται ο σχηματισμός μιας αξιόπιστης ομάδας, με πολιτική ευθύνη και τεχνοκρατική κατάρτιση, ώστε να επέλθει εξυγίανση της οικονομίας, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Η ανεύθυνη μετακύληση των προβλημάτων στις επόμενες γενεές πρέπει να ανακοπεί αμέσως και η πορεία προς την καταστροφή πρέπει να αναστραφεί», τονίζει ο ΔΗΣΥ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι η κρισιμότητα της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία απαιτεί από όλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, σχολιάζοντας τη γενικότερη ανησυχία που επικρατεί, λόγω της άφιξης της τρόικας στην Κύπρο, δήλωσε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους, κυρίως από κυβερνητικής πλευράς και της διαπραγματευτικής ομάδας, για ό,τι λέγεται και γίνεται.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν δηλώσεις οι οποίες προκαλούν ζημιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της Κύπρου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, ζητώντας υπεύθυνη και αξιόπιστη συμπεριφορά, είπε ότι η τρόικα έρχεται στην Κύπρο για να κάνει με τη δική της προσέγγιση εκείνα που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούσε να πράξει πολύ

νωρίτερα, με πιο ήπιο τρόπο και με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι ο ερχομός της τρόικας δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά η παρέμβασή της πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα, ώστε να αποφευχθούν διευθετήσεις «που θα πισωγυρίζουν την κοινωνία και θα περιορίζουν το κοινωνικό κράτος».

Οι Κυπριακές Αερογραμμές σε κινδυνο

Με σοβαρές επιφυλάξεις μέχρι και αποδοκιμασίες αντιμετώπισε σήμερα η πλειοψηφία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής το αίτημα της κυβέρνησης για επέκταση του μετοχικού κεφαλαίου των Κυπριακών Αερογραμμών, αλλά και το ίδιο το σχέδιο

αναδιάρθρωσης που αποσκοπεί στη διάσωση της εταιρείας.

Το αίτημα τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής υπό τη μορφή συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 31εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι όλες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, σε σχέση με τα έσοδα της εταιρείας και τη μείωση των εξόδων της, έχουν διαψευστεί μέχρι τώρα εκ των πραγμάτων, με αποτέλεσμα οι

εκτιμημένες και προβλεπόμενες ζημιές της εταιρείας για το 2012 να είναι διπλάσιες από αυτές που προέβλεπαν πέρσι.

Ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης και μετά τη μεσολάβηση της υπουργού Εργασίας η πλειοψηφία των υπαλλήλων θα πάρει αυξήσεις σε σχέση με το 2011 και το μισθολόγιο της εταιρείας σε σύγκριση με πέρσι θα

είναι αυξημένο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών είπε ακόμα πως προκύπτουν ερωτηματικά και σε ό,τι αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων στο προσωπικό που θα απολυθεί και διερωτήθηκε ποιος θα πληρώσει τις αποζημιώσεις. Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη.