Ο καύσωνας έχει τη δική του ενδυματολογική θεωρία. Για τις ζεστές ηλιόλουστες ημέρες με την αυξημένη υγρασία χρειάζεται ελαφρύ και άνετο ντύσιμο.

Οι ημέρες του καύσωνα είναι μεγάλη πρόκληση για το στυλ. Μαζί με το χιόνι είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος της εμφάνισης. Οταν λειώνεις από τη ζέστη και το ζεστό κύμα αέρα σού προκαλεί τέτοια αδυναμία ώστε να σβήνει κάθε επιθυμία να συνδυάσεις ρούχα και αξεσουάρ. Ομως η πολύμηνη καλοκαιρινή συνθήκη της Μεσογείου δεν πρόκειται να στερήσει το στυλ από τις αλλαγές εμφανίσεων. Η προτεινόμενη λύση είναι το φόρεμα.

Το φόρεμα για τον καύσωνα έχει μερικές βασικές αρχές γύρω από τις οποίες αναπτύσσονται οι εξελιγμένες θεωρίες των σχεδιαστών. Από τις οποίες αντλούμε ιδέες και κάνουμε ανάλογες προσωπικές ερμηνείες. Αρχή όλων είναι το λευκό φόρεμα που αντανακλά τις ακτίδες του ήλιου. Το πιο δροσερό ύφασμα είναι το βαμβακερό με πρόσμειξη λινού ή μεταξωτού. Η πυκνότητα της ύφανσης πρέπει να είναι αραιή, όχι πολύ βαριά και κρουστή, ώστε να κυκλοφορεί εύκολα ο αέρας στο ρούχο.

Το σχέδιο του φορέματος χρειάζεται προσοχή στο κόψιμό του για να μην είναι πολύ εφαρμοστό γύρω από την περιοχή του στήθους και της μέσης. Η δυσκολία στην κίνηση προξενεί δυσφορία στο σώμα που πιέζεται και έτσι ανεβάζει θερμοκρασία.

Τα ζεστά πρωινά και μεσημέρια γίνονται πιο δύσκολα όταν μένουν τα χέρια και οι ώμοι ακάλυπτοι. Το φόρεμα, λοιπόν, καλό είναι να προσφέρει μερικά εκατοστά υφάσματος ώστε να προστατεύει από τη θερμοπληξία το σώμα. Και μετά έρχεται η ψυχολογία να συνδυάσει τα αποτελέσματα των παρατηρήσεών της με τις σχεδιαστικές απόψεις της μόδας. Δηλαδή το φαινόμενο του καύσωνα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δύναμη του μυαλού και τις εικόνες της μόδας.

Το μυαλό ανακαλεί μνήμες από τόπους δροσερούς, παραλίες εξωτικές, ταξίδια σε κατάφυτα μέρη. Τα χρώματα και τα σχέδια των υφασμάτων συμπληρώνουν το υπόλοιπο της νοητικής διεργασίας. Ενα φόρεμα σε ίσια γραμμή T-shirt και ύφασμα με σχέδια από τροπική βλάστηση προξενεί αίσθηση δροσιάς. Αντίστοιχα, αισιοδοξία δίνει ένα εξώπλατο φόρεμα σε μήκος μίντι και σε φωτεινές αποχρώσεις και σχέδια, σαν την εικόνα ενός κτήματος με κηπευτικά λαχανικά όπως κρεμμύδια, πιπεριές και μελιτζάνες που δημιούργησαν οι σχεδιαστές Dolce & Gabbana.

Επίσης, δροσερή «πανοπλία» για τον καύσωνα είναι τα αμάνικα φορέματα σε ελαφρώς ριχτή γραμμή με ζωηρά μονόχρωμα υφάσματα από βαμβακερό ελαστικό ή ελαφρύ μετάξι.