Πολιτική ταυτότητα Γκρίζων Λύκων δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, ωστόσο είχαν δραστηριοποιηθεί τη δεκαετία του ’70 μέσα από τις Πατριωτικές Εστίες (Ulku Ocaklari) και ήταν το μέσο ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αναρχίας για να γίνει το πραξικόπημα του ’80 στην Τουρκία.

Στην ουσία, Γκρίζοι Λύκοι ήταν η νεολαία του ακροδεξιού Κινήματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) του οποίου σήμερα ηγείται ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Είχαν χρησιμοποιηθεί από τους παρακρατικούς για τις βρώμικες δουλειές για να χτυπήσουν την Αριστερά, τους Κούρδους και τους Αρμένιους. Θεσμικά δεν υπάρχουν αν και δραστηριοποιήθηκαν μετά τη δεκαετία του ’80 ως μεμονωμένες μονάδες πλέον. Η δολοφονία του δημοσιογράφου Ιπεκτσί από τον Ακτσά, ο οποίος αργότερα αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα, ήταν δουλειά των Γκρίζων Λύκων. Εργο των Γκρίζων Λύκων ήταν και οι πυρκαγιές δασών στην Ελλάδα την περίοδο 1994-95. Γκρίζοι Λύκοι δραστηριοποιήθηκαν και στην Κύπρο την ίδια περίοδο δολοφονώντας τον Σολωμό Σολωμού. Στην Τουρκία όμως όλοι αυτοί δεν ονομάζονται Γκρίζοι Λύκοι πλέον αλλά ακραίοι εθνικιστές. Ακόμη και αυτοί που μέχρι πριν από μερικά χρόνια διαδήλωναν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους αποκαλούσαμε «Γκρίζους Λύκους», στην Τουρκία τους αποκαλούσαν εθνικιστές ή «Πατριωτικές Εστίες».

Εξάλλου τους Γκρίζους Λύκους τους απώθησε από το κόμμα του ο ίδιος ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ο οποίος αν συγκριθεί μαζί τους θεωρείται πολύ ήπιος. Οι πρώην Γκρίζοι Λύκοι, όπως θα μπορούσε να τους αποκαλέσει κανείς σήμερα, δεν έχουν καλή σχέση με τον Μπαχτσελί, αν και πού και πού θέλει να τους θυμάται. Στις τελευταίες εκλογές της 12ης Ιουνίου του 2011, ο ίδιος ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί απευθυνόμενος στον τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν τού είπε: «Θα έρθω στο Ταξίμ με χίλιους γκρίζους λύκους και θα τρέξεις μέχρι το Κασίμπασα χωρίς να κοιτάξεις καν πίσω σου».