Τα ρεπορτάζ τους αποτελούν την αφήγηση της ελληνικής κρίσης στο εξωτερικό: από ψυχρές οικονομικές αναλύσεις για την πορεία της οικονομίας, έως την καθημερινότητα των Ελλήνων εν μέσω λιτότητας. Τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερα διεθνή ΜΜΕ στέλνουν δημοσιογράφους στην Αθήνα. Κάποιοι φτάνουν εδώ ως απεσταλμένοι για σύντομο διάστημα. Αλλοι έχουν μετακομίσει στη χώρα μας από το ξεκίνημα της κρίσης με σκοπό να παρακολουθούν από κοντά τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τα ρεπορτάζ τους εστιάζουν στις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής. «ΤΑ ΝΕΑ» τούς συνάντησαν εν ώρα εργασίας, συζητώντας μαζί τους για το διακύβευμα των εκλογών, τις απόψεις της κοινής γνώμης των χωρών τους αλλά και τα σενάρια της επόμενης ημέρας.

Φέρρυ Μπατζόγλου

Ανταποκριτής γερμανικών

ΜΜΕ στην Αθήνα

«Πολλά γερμανικά ΜΜΕ είχαν ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

Εργάζεται για γερμανόφωνα μέσα ενημέρωσης από το 1999. «Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και η κατάρρευση του μέχρι τότε γνωστού πολιτικού συστήματος κέντρισαν αμέσως τη γερμανική κοινή γνώμη», λέει ο κ. Μπατζόγλου. Παράλληλα, τα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα «συνδέθηκαν με τη γενικότερη κρίση του ευρώ, που είχε αφετηρία την ελληνική κρίση χρέους του 2009». Με τα ρεπορτάζ που επέλεξε να μεταδώσει τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να εξηγήσει στο γερμανόφωνο κοινό τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας και τη μεταβατική περίοδο μέχρι τις εκλογές της Κυριακής. «Αμέσως μετά την 6η Μαΐου τέθηκε από τα γερμανικά ΜΜΕ το ερώτημα: «Είναι η Ελλάδα ακυβέρνητη χώρα;». Αυτό υποχώρησε αρκετά γρήγορα, βλέποντας πως στη χώρα υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες τηρήθηκαν. Ωστόσο, έκτοτε το ενδιαφέρον για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα παραμένει αμείωτο», αναφέρει. Τονίζει πως τα ρεπορτάζ μερίδας ανταποκριτών σημαντικών γερμανικών ΜΜΕ διατήρησαν από την αρχή της κρίσης μια συγκεκριμένη γραμμή. «Πολλά είχαν ταχθεί απροκάλυπτα υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ πολύ πριν από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου», υποστηρίζει εξηγώντας πως οι φωνές αυτές αυξήθηκαν μετά το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Ο μέσος Γερμανός κατανοεί σήμερα, λέει, πολύ καλύτερα τις καταστροφικές συνέπειες των μέτρων λιτότητας για τον ελληνικό λαό. Ωστόσο, το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν μεταδίδεται σωστά από πολλά γερμανικά μέσα. Μετά τις 6 Μαΐου περίπου 69% των Γερμανών θέλει τη χώρα εκτός ευρώ, αναφέρει, καθώς αντιλαμβάνονται πλέον πως οι Ελληνες δεν φαίνεται να επιθυμούν την εφαρμογή των μέτρων που έχουν τεθεί. «Είναι μεγάλη ευθύνη να δώσεις ως ανταποκριτής μια πιο αντικειμενική και έγκυρη εικόνα της πραγματικότητας από αυτή που παρουσιάζουν σκοπίμως πολλά άλλα μέσα», τονίζει. Από την άλλη, εντοπίζει πρόβλημα στη διαχείριση της κρίσης και από τις ελληνικές κυβερνήσεις που ανέλαβαν από το ξεκίνημά της, καθώς έχουν τηρήσει, όπως λέει, εντελώς παθητικό ρόλο.

Μαρκ Λόουεν

Ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα

«Στο παιχνίδι του δειλού, μένει να δούμε ποιος θα υποχωρήσει πρώτος»

Ο 29χρονος βρετανός δημοσιογράφος καλύπτει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα από τον περασμένο Ιανουάριο. «Καταλαβαίνει το κοινό της διεθνούς υπηρεσίας του BBC τι σημαίνουν για τους Ελληνες τα μέτρα λιτότητας; Η απάντηση είναι συχνά όχι. Το ίδιο συμβαίνει και με το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής», λέει. Εξηγεί πως οι τηλεθεατές δεν ενδιαφέρονται για στείρους αριθμούς, όπως η απόδοση των ελληνικών ομολόγων ή το ύψος του χρέους. Αντιθέτως, θέλουν να μάθουν τι σημαίνει για τον μέσο Ελληνα να ζει στη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό προσπαθεί και εκείνος να παρουσιάσει μέσα από καθημερινές ιστορίες, όπως αυτή για την οικογένεια που μετακόμισε από την Αθήνα στην Αρτα ή την πτώση του βρετανικού τουρισμού στη Ζάκυνθο μέσα από τα μάτια των επιχειρηματιών της περιοχής. «Στον πρώτο γύρο των εκλογών μεγάλη είδηση ήταν ο κατακερματισμός των ψηφοφόρων, η τιμωρία των δύο μεγάλων κομμάτων και η απομάκρυνση των ψηφοφόρων από αυτά. Το ζήτημα σε αυτές τις εκλογές είναι αν θα μετατραπούν σε δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Μνημονίου», αναφέρει τονίζοντας πως παρακολουθεί την «κούρσα σώμα με σώμα» Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναμφισβήτητα ο Αλ. Τσίπρας, λέει, είναι το πρόσωπο των εκλογών: απέκτησε απότομα δημοσιότητα μετά την 6η Μαΐου. Επίσης, ζητούμενο είναι η σχέση της Ελλάδας με το Βερολίνο και την Ευρώπη. «Εδώ το παιχνίδι μοιάζει με το «παιχνίδι του δειλού» (chicken game). Μένει να δούμε ποιος θα υποχωρήσει πρώτος», λέει.

Ιρένε Σάβιο

Απεσταλμένη της μεξικανικής εφημερίδας «Reforma» και του περιοδικού «El Tiempo»

«Η περίπτωση της Ελλάδας δεν μοιάζει με αυτή της Αργεντινής»

Εφτασε στην Αθήνα με αεροπορικό εισιτήριο απλής μετάβασης. Είναι η τέταρτη φορά που η δημοσιογράφος επιστρέφει στην Ελλάδα για να καλύψει την οικονομική κρίση. Πριν της ανατεθεί το ρεπορτάζ του δεύτερου γύρου των ελληνικών εκλογών βρέθηκε, λέει, στη Λιβύη, στην Τυνησία και στη Συρία. «Ο,τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα θα γραφτεί στα βιβλία της Ιστορίας. Είναι πολλά όσα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής», αναφέρει. Στα 18 της έφυγε από την Αργεντινή για σπουδές στην Ιταλία. Ηταν το 2001, μήνες μετά την αδυναμία της χώρας για αποπληρωμή του χρέους και την εφαρμογή της απαγόρευσης αναλήψεων χρηματικών ποσών από τις τράπεζες, γνωστή και ως Corralito. «Η κρίση μας άφησε βαθιά σημάδια. Ωστόσο, τώρα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα», λέει και συμπληρώνει: «Η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική. Υπάρχει η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τις τελευταίες 24 ώρες έκανα έξι συνεντεύξεις με αναλυτές, οικονομολόγους και πολιτικούς και άκουσα πολλές απόψεις».

Μάρτιν Ράμπαϊ

Απεσταλμένος της εφημερίδας «DeMorgen», Βέλγιο

«Υπήρχαν προβλήματα στο οικονομικό οικοδόμημα της ευρωζώνης»

«Πρόκειται για πανευρωπαϊκή κρίση. Συμφωνήσαμε από κοινού να εισέλθουμε στην ΟΝΕ και επωφεληθήκαμε από τα θετικά του ευρώ. Τώρα που τα πράγματα είναι άσχημα, οφείλουμε να λύσουμε από κοινού το πρόβλημα», λέει ο βέλγος δημοσιογράφος Μάρτιν Ράμπαϊ, που έφτασε στην Αθήνα ειδικά για τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Παρατηρεί πως υπήρχαν προβλήματα στο οικονομικό οικοδόμημα της ευρωζώνης, ήδη από το ξεκίνημά της. «Σήμερα πληρώνουμε το τίμημα. Ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Ισπανία που μοιράζονται το μεγαλύτερο μερίδιο», λέει. Οι Βέλγοι κατανοεί πως ο ελληνικός λαός είναι θυμωμένος με τα δύο μεγάλα κόμματα, ελπίζουν ωστόσο πως η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου. «Αν η Ελληνική Δημοκρατία αποτύχει, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να διαπραγματευτεί ουσιαστικά στην Ευρώπη. Δεν νομίζω ότι θα ήταν σοφή επιλογή να κλείσει την πόρτα στην ΕΕ», λέει. Στις Βρυξέλλες καλύπτει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που του επιτρέπει να βλέπει την περίπτωση της Ελλάδας και υπό το πρίσμα των Ευρωπαίων. Το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται συχνά στα πρωτοσέλιδα των βελγικών εφημερίδων. Ωστόσο, οι πολιτικοί τοποθετούνται υπέρ της παραμονής της στην ευρωζώνη, λέει, φοβούμενοι ένα φαινόμενο ντόμινο.

Ανδρές Μοουρένθα

Ανταποκριτής του Ισπανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (EFE) και της εφημερίδας «El Periodico»

«Οι Ισπανοί γίνονται όλο και πιο αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα»

Στο διαμέρισμα του 27χρονου ισπανού δημοσιογράφου μια τηλεόραση είναι μόνιμα συντονισμένη σε μεγάλο ελληνικό ειδησεογραφικό κανάλι. Xωρίς ήχο. Καθισμένος πίσω από το γραφείο του ηχογραφεί και στέλνει ένα σύντομο ραδιοφωνικό ρεπορτάζ. Μετακόμισε στην Αθήνα τον περασμένο χειμώνα. Υπολογίζει πως τους τελευταίους 4 μήνες έχει γράψει περισσότερα από 130 ρεπορτάζ, που αναπαράγονται από μέσα ενημέρωσης και φτάνουν καθημερινά σε εκατομμύρια ισπανόφωνους αναγνώστες στον πλανήτη. «Σε αυτές τις εκλογές δεν νομίζω ότι υπάρχει δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, θα το κάνει είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας», υποστηρίζει. Παρατηρεί πως υπάρχουν πολλές ομοιότητες της σημερινής οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα με αυτήν που διαφαίνεται να εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στην Ισπανία. Αυτό, λέει, ίσως έχει αλλάξει και την εικόνα που έχουν οι Ισπανοί για τους Ελληνες. «Παλαιότερα, τοποθετούνταν πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πιστεύοντας πως οι Ελληνες είναι τεμπέληδες και διεφθαρμένοι. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης οι Ισπανοί γίνονται όλο και περισσότερο αλληλέγγυοι. Βλέπουν πως όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα πρόκειται να συμβούν και στη χώρα μας». Την τελευταία εβδομάδα επέλεξε, λέει, να καλύψει σε μεγαλύτερο βάθος ζητήματα όπως η διαφθορά, η μείωση της καταναλωτικής δύναμης των Ελλήνων και οι αλλαγές στους εργασιακούς νόμους. Η εφημερίδα «El Periodico» αφιέρωνε καθημερινά δύο σελίδες στην Ελλάδα.