1934

«Ιπτάμενα» καθίσματα μέσα στη Βουλή

Θ ερμό επεισόδιο συνέβη τον Ιούνιο του 1934 ανάμεσα στον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, αρχηγό του Αγροτικού – Εργατικού Κόμματος, και τον Γεώργιο Κονδύλη, υπουργό Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής της 4ης Ιουνίου 1934, οι Παπαναστασίου και Κονδύλης ενεπλάκησαν σε μια έντονη λογομαχία. Ο Παπαναστασίου, που βρισκόταν στο βήμα, κατηγόρησε τον Κονδύλη ως υπαίτιο της ματαίωσης της συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για τον εκλογικό νόμο. Ο Κονδύλης άρχισε να τον διακόπτει ζητώντας εξηγήσεις. O Παπαναστασίου ζήτησε από τον Κονδύλη να σταματήσει να τον διακόπτει: «Μα καθήστε επιτέλους! Δεν ημπορώ να συνεχίσω με ερωτοαποκρίσεις». Η συνέχεια του διαλόγου είχε ως εξής:

Κονδύλης: Οφείλετε να απαντήσετε!

Παπαναστασίου: Δεν δέχομαι διακοπές, κ. υπουργέ!

Ο Κονδύλης έχασε τη ψυχραιμία του καί ύστερα από αυτή τη φράση του Παπαναστασίου δείχνοντάς τον του φώναξε «Τότε είσθε συκοφάντης!». Η απάντηση του Παπαναστασίου ήταν άμεση: «Είσαι ανάξιος να είπης σ’ εμένα αυτό. Συ είσαι συκοφάντης!». Ο Κονδύλης, εξοργισμένος, φώναξε και πάλι «Είσαι συκοφάντης!». Ο Παπαναστασίου του ανταπάντησε «Είσαι ανάξιος να κάθεσαι εις αυτά τα εδώλια!».

Εκείνη τη στιγμή η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου. Ο κονδυλικός βουλευτής Καρδίτσας Δημ. Αναγνωστόπουλος σηκώθηκε ξαφνικά όρθιος, άρπαξε ένα διπλανό κάθισμα και το πέταξε προς το μέρος του Παπαναστασίου, τον οποίο και πέτυχε στο δεξί ώμο. Ο Παπαναστασίου σηκώθηκε, άρπαξε το ίδιο κάθισμα και το εκσφενδόνισε προς το μέρος του Αναγνωστόπουλου χωρίς να τον πετύχει. Αμέσως μετά η συμπλοκή γενικεύθηκε στην αίθουσα της Βουλής και το προεδρείο εγκατέλειψε την αίθουσα. Το αποτέλεσμα του επεισοδίου ήταν να υποστεί ο Παπαναστασίου εξάρθρωση ώμου και να νοσηλευθεί μερικές ημέρες.

Την επομένη της συμπλοκής, οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης αποφάσισαν αποχή από τις εργασίες της Βουλής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια κατάλυσης της ελευθερίας του λόγου στο Κοινοβούλιο και καταπάτηση των κοινοβουλευτικών θεσμών. Η συνεδρίαση, με την παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών, ξεκίνησε με ανάγνωση επιστολής του Αναγνωστόπουλου, ο οποίος είχε εκσφενδονίσει το κάθισμα προς τον Παπαναστασίου, στην οποία ανέφερε: «Λαμβάνω την τιμήν να ζητήσω συγγνώμην από την Βουλήν διά το χθεσινόν επεισόδιον. Αναγνωρίζω ότι παρεφέρθην, αλλ’ η αγανάκτησις η οποία με ώθησεν εις την βιαίαν εκείνην πράξιν δεν υπήρξεν αδικαιολόγητος. Ο κ. βουλευτής Ροδόπης (σ.σ. εννοεί τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου) ύβρισε τον Αρχηγόν του κόμματος εις ο ανήκω, έναν άνδρα του οποίου η ζωή υπήρξε μια αδιάλειπτος σειρά πατριωτικών αγώνων και ο οποίος σήμερον είναι υπουργός των Στρατιωτικών και Αρχηγός Κόμματος, δι’ ύβρεων αι οποίαι σπανιώτατα ηκούσθησαν εν τη αιθούση της Βουλής».

1963

Ακροδεξιός μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε «ρινγκ»

Τον Μάρτιο του 1963, η ΕΔΑ επανέφερε για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα «μέτρα ασφαλείας» της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή με αφορμή τη σύλληψη του διευθυντή της «Αυγής» Πότη Παρασκευόπουλου, επειδή είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 13 Μαρτίου, ο εισηγητής της ΕΡΕ Κωνσταντίνος Καλλίας «άναψε φωτιές» μέσα στην αίθουσα της Βουλής όταν κατηγόρησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΕΔΑ Ηλία Ηλιού ότι δεν είναι δημοκρατικός. Ο Ηλιού αποκάλεσε τον Καλλία φασίστα. Τότε σηκώθηκε από το έδρανό του ο ακροδεξιός βουλευτής Κιλκίς της ΕΡΕ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΕΔΑ τους απείλησε φωνάζοντας «θα ταφείτε», «Βούλγαροι, προδότες». Μάταια ο αντιπρόεδρος της Βουλής Μίχας χτυπούσε το κουδούνι και προσπαθούσε να αποκαταστήσει την τάξη. Ο Παπαδόπουλος, όρθιος, συνέχισε να απειλεί και να υβρίζει. Η συνέχεια ήταν εκρηκτική, όπως διαφαίνεται και από τον παρακάτω διάλογο που ακολούθησε:

Α. Μπριλλάκης (ΕΔΑ): Πώς αφήνετε να ομιλεί ο Παπαδόπουλος που φορούσε γερμανική στολή στην Κατοχή;

Κ. Παπαδόπουλος: Μπριλλάκη, θα σου σπάσω το κεφάλι!

Α. Μπριλλάκης: Αν είσαι άνδρας…

Ο Παπαδόπουλος συνέχισε να βρίζει με χυδαίες εκφράσεις τους βουλευτές της ΕΔΑ και ιδιαίτερα τους Αντώνη Μπριλλάκη, Κώστα Χιωτάκη και Γρηγόρη Λαμπράκη. Αμέσως μετά ο Παπαδόπουλος κινήθηκε απειλητικά προς τον Μπριλλάκη. Το ίδιο έκανε και ο Λαμπράκης προς την κατεύθυνση του Παπαδόπουλου. Η κατάσταση είχε ξεφύγει πια από κάθε έλεγχο. Την επόμενη στιγμή ο Μπριλλάκης δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα από τον Παπαδόπουλο, κλονίστηκε και έπεσε στο πάτωμα. Σηκώθηκε όμως αμέσως και άρχισε να ανταλλάσσει γροθιές με τον Παπαδόπουλο.

Εκείνη τη στιγμή ο πρόεδρος της Βουλής διέκοψε τη συνεδρίαση και κάλεσε τη φρουρά Χωροφυλακής να επέμβει. Στο μεταξύ όμως ο Λαμπράκης, αθλητικός και ταχύς, πήδηξε πάνω από τα εδώλια που τον χώριζαν από το σημείο των επεισοδίων, πλησίασε τον Παπαδόπουλο και του έδωσε μια γερή γροθιά στο πρόσωπο. Περισσότεροι από δέκα βουλευτές της ΕΡΕ με επικεφαλής τους Στ. Παπαδάκη και Νικ. Βαρβιτσιώτη κύκλωσαν τότε τον Λαμπράκη. Η αίθουσα της Βουλής είχε πια μεταβληθεί σε πεδίο μάχης. Με δυσκολία χωροφύλακες, άλλοι βουλευτές και κλητήρες κατόρθωσαν τελικά να χωρίσουν τους συμπλεκόμενους.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Ρωμαίος είναι συγγραφέας του τετράτομου έργου «Η περιπέτεια του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα (1844-2009)» και «Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών»