Τον τελευταίο καιρό ένα μαύρο σύννεφο, όλο και πυκνότερο, απλώνεται στην Ευρώπη. Η εκλογική άνοδος σχηματισμών και κομμάτων μιας μισαλλόδοξης, ξενοφοβικής, συχνά ρατσιστικής, εξτρεμιστικής Δεξιάς έχει σημαδεύσει τις πολιτικές εξελίξεις σε πολλά κράτη-μέλη. Ακόμα και στη Σουηδία. Είναι οιωνός που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και το διογκούμενο μεταναστευτικό πρόβλημα συνενώνονται σ’ ένα δηλητηριώδες μείγμα που τρέφει άκρα και ακρότητες στην Ευρώπη. Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για εξαιρετικά πολύπλοκο και δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Γι’ αυτό τα κεντρικά πολιτικά κόμματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και Σοσιαλδημοκρατίας – και εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το EPP και το S&D – έχουν μια σοβαρή ευθύνη και αποστολή: να διώξουν το σύννεφο πριν φέρει καταιγίδα.

Οφείλουν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως το μεταναστευτικό, τα οποία ξεπερνούν τις δυνατότητες του καθενός χωριστά. Εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλουμε να αναλάβουμε μια νέα, ισχυρή, κοινή πρωτοβουλία κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην Ευρώπη της κρίσης.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ. Η ανακοίνωσή του αυτή έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, στις 23 Νοεμβρίου του 2010