Οι άνθρωποι που…

… ζουν στα προσεγμένα σπίτια της Βόννης αρέσκονται να μιλούν για την ανεκτικότητα που τους χαρακτηρίζει, μια ανεκτικότητα που χρονολογείται από την εποχή που η πόλη ήταν πρωτεύουσα της Γερμανίας και φιλοξενούσε δεκάδες ξένες πρεσβείες. «Ημασταν μια πόλη διπλωματών», λέει η Κρίστα Μέντεν, ιδιοκτήτρια ανθοπωλείου. Oταν όμως η κεντρική κυβέρνηση μετακόμισε στο Βερολίνο, το 1999, οι διπλωμάτες έφυγαν. Και πολλές μουσουλμανικές οικογένειες έχουν εγκατασταθεί στα σπίτια που έμειναν ελεύθερα στη γειτονιά Μπαντ Γκόντεσμπεργκ.

Η Βόννη…

… αποτελεί σήμερα ένα εύφλεκτο μείγμα κοινωνικών εντάσεων ανάμεσα στους μουσουλμάνους νεοφερμένους, στους οποίους περιλαμβάνονται και αρκετά σκληροπυρηνικά στοιχεία, και το ακροδεξιό κόμμα Pro-NRW (από τα αρχικά της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας). Τον περασμένο μήνα, το κόμμα αυτό απείλησε να χρησιμοποιήσει σκίτσα του Μωάμεθ σε μια συγκέντρωση μπροστά στην Ακαδημία του Βασιλιά Φαχντ, μια ισλαμική σχολή που εγκαινιάστηκε το 1995 από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Διακόσιοι Μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Προφήτη τους και απειλήθηκε σύρραξη. Ενας 25χρονος μουσουλμάνος συνελήφθη με την κατηγορία ότι επιτέθηκε και μαχαίρωσε τρεις αστυνομικούς. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες. Οταν τελείωσαν, είχαν συλληφθεί 109 μουσουλμάνοι διαδηλωτές. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ίδια ακροδεξιά οργάνωση είχε πραγματοποιήσει μια ανάλογη διαδήλωση στην πόλη Σόλινγκεν. Η αφορμή ήταν μια εθνική εκστρατεία των σαλαφιστών για να μοιράσουν το Κοράνι στις πόλεις. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης σκίτσα του Μωάμεθ, οι μουσουλμάνοι αντέδρασαν, η αστυνομία ανέλαβε δράση και συνελήφθησαν 32 μουσουλμάνοι.

Ο υπουργός…

… Εσωτερικών της Γερμανίας, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ανακοίνωσε ότι θα λάβει σκληρά μέτρα κατά των σαλαφιστών, οι οποίοι αποτελούν ένα μικρό μέρος των 4,3 εκατ. μουσουλμάνων που ζουν στη Γερμανία. Παρά ταύτα, όλοι οι εξτρεμιστές ισλαμιστές που είναι γνωστοί στη γερμανική Ασφάλεια έχουν σχέσεις με αυτήν την τάση. Η Ακαδημία του Βασιλιά Φαχντ δημιουργήθηκε για να προσφέρει αραβικές σπουδές στα παιδιά των διπλωματών που υπηρετούσαν στη Βόννη. Οι Αρχές της πόλης προσπάθησαν να την κλείσουν το 2003 όταν αποκαλύφθηκε ότι διδασκόταν εκεί μια ακραία μορφή του Ισλάμ. Επιτεύχθηκε όμως συμβιβασμός και η Ακαδημία έγινε μαγνήτης για τις μουσουλμανικές οικογένειες που μετακομίζουν συνεχώς στην πόλη.

Oι Μουσουλμάνοι…

… σήμερα αποτελούν το 10% του πληθυσμού της Βόννης. Πολλοί είναι πλούσιοι Αραβες που έλκονται από τις υπερσύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις της πόλης. Οπως λέει όμως εκπρόσωπος της Αστυνομίας, έχουν έρθει και πολλοί μουσουλμάνοι χωρίς δουλειά και διπλώματα, που συγκρούονται με τους πλουσιότερους ομοθρήσκους τους. Η κ. Μέντεν, που το ανθοπωλείο της βρίσκεται απέναντι από την Ακαδημία, λέει ότι παρακολούθησε με έκπληξη μια ειρηνική διαδήλωση να μετατρέπεται σε οδομαχία. Στην αρχή, οι μουσουλμάνοι τη χαιρετούσαν με ευγένεια, καθώς έστρωναν τα ρούχα τους στη μέση του δρόμου για να προσευχηθούν. Κάποια στιγμή όμως, οι πιο νέοι απ’ αυτούς άρχισαν να γεμίζουν τις τσέπες τους με πέτρες. Οταν προσπάθησε να παρέμβει, ένας πέταξε τις πέτρες στο πρόσωπό της. «Δεν αισθάνομαι μίσος ούτε φόβο», λέει. «Είμαι απλώς απογοητευμένη».