Στο σινεμά, το αρχέτυπο του «ήρωα», όπως αυτό μας παρουσιάστηκε σχεδόν από την απαρχή αυτής της τέχνης, «φτούρησε» μέχρι τη δεκαετία του ’80. Στα 90s αυτό το πρότυπο ξέφτισε. Δεν «περνούσε» πια, δεν έπειθε. Και σιωπηλά οι ήρωες έπαψαν να τσαλακώνονται. Και έπαψαν να έχουν ταυτότητα: Οι ίδιες πόζες, οι ίδιες «χορογραφίες», τα ίδια χουφτώματα, τα ίδια δήθεν αυτοσαρκαστικά καλαμπούρια.

Επειδή όμως πάντα θα υπάρχουν οι νοσταλγοί – μαζί και με τη δίψα των παραγωγών για γεμάτες αίθουσες – οι ήρωες της φιλμικής δράσης made-in-USA έχουν δεχτεί ένα απαραίτητο ρεκτιφιέ: ανανεωμένος θα επιστρέψει στις οθόνες, για παράδειγμα, ξανά ο Τζον ΜακΛέιν του «Πολύ σκληρός για να πεθάνει», βάζοντας τα αυτήν τη φορά με Ρώσους, έτσι για να μη χάνεται το ψυχροπολεμικό «ρετρό» της υπόθεσης.

Το πού σταματάει το όποιο «ρεκτιφιέ» βέβαια είναι συζητήσιμο. Γιατί σε μια εποχή όπου οι ήρωες οφείλουν να εκμοντερνιστούν, οι αμερικανοί παραγωγοί αναζητούν ολοένα και περισσότερους τρόπους ανανέωσης φθαρμένων φιλμικών ηρώων. Φέτος το μεγάλο πανηγύρι των αιθουσών θα έχει ως πρωταγωνιστή τον… Αβραάμ Λίνκολν! Ναι, ο 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο σημαντικότερος ίσως πρόεδρος της χώρας, υπήρξε στα νιάτα του… κυνηγός βρικολάκων! Στο «Abraham Lincoln Vampire Hunter», που γύρισε ο Ρώσος Τιμούρ Μπεκμανμπέτοφ, ο Μπέντζαμιν Γουόκερ ενσαρκώνει τον Λίνκολν στα νιάτα του και ξεπαστρεύει βαμπίρ με φόντο τον αμερικανικό Νότο – το ρεύμα των ταινιών τρόμου που κατακλύζει το αμερικανικό box office παρέσυρε και την (ούτως ή άλλως μικρή σε έκταση) αμερικανική ιστορία χάριν του ταμείου.

Κι όλα αυτά ενώ το νέο «Τρίο Στούτζες» (με τρεις νέους αμερικανούς κωμικούς να ενσαρκώνουν το φημισμένο κωμικό team της δεκαετίας του ’40) πρωταγωνιστεί στην ομώνυμη ταινία, σε σκηνοθεσία των αδελφών Φαρέλι, που στις ΗΠΑ συμπλήρωσε εισπράξεις οι οποίες ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Εδώ υπάρχει και «ελληνικό» ενδιαφέρον, γιατί δίπλα στους Γουίλ Σάσο και Σον Χέις, που υποδύονται τους σύγχρονους Κέρλι και Λάρι, ο Κρις Διαμαντόπουλος ενσαρκώνει τον Μο. Ο Διαμαντόπουλος δεν έχει κάνει κάτι ξεχωριστό στο σινεμά, αλλά οι φίλοι της μικρής οθόνης σίγουρα τον θυμούνται από εμφανίσεις του στις σειρές «24», «Charmed», «The Sopranos» και «Nip/Tuck». Δεν έχει περάσει καιρός, δε, από τότε που εμφανίστηκε στη σειρά «The Kennedys» στον ρόλο του… Φρανκ Σινάτρα.

Στην ταινία, τώρα, οι αδελφοί Φαρέλι δείχνουν να επιστρέφουν στη συνταγή του «Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος», γιατί το χιούμορ του τρέιλερ είναι τέτοιας κοπής. Το δε στόρι απλό: οι Μο, Λάρι και Κέρλι προσπαθούν να σώσουν το ορφανοτροφείο όπου πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια από μια αδίστακτη πολυεθνική, ενώ – κατά λάθος – γίνονται πρωταγωνιστές σ’ ένα τηλεοπτικό ριάλιτι.