Ο κύβος ερρίφθη. Στις 6 Μαΐου θα στηθούν οι κάλπες και η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές με εντολή να απομακρύνει τη χώρα από το κατώφλι της χρεοκοπίας θα συγκληθεί στις 17 Μαΐου.

– Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε ότι το εγχείρημα της κυβέρνησής του απέδειξε ότι είναι δυνατή η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Μια αποστροφή που ερμηνεύεται ως απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι οι συγκυβερνήσεις στην Ελλάδα οδηγούν σε αδιέξοδο: «Φάνηκε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να συνθέτουμε απόψεις, όπου χρειάζεται να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να παίρνουμε αποφάσεις για το καλό της χώρας» υπογράμμισε και σημείωσε ότι το συνολικό αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα θετικό.

– Τα κομματικά επιτελεία ήταν ήδη έτοιμα από καιρό. Αμέσως μετά την ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο και έδωσε στη δημοσιότητα τις λίστες των υποψήφιων βουλευτών. Ο Γιάννης Ραγκούσης στη Β’ Αθήνας και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Περιφέρεια Αττικής, τελικά, θα δώσουν τη μάχη του σταυρού.

– Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε νέο άνοιγμα στους καραμανλικούς με στόχο να ενισχύσει και τη συνοχή του κομματικού μηχανισμού και να βάλει φρένο στις διαρροές προς τούς Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου. Στη γαλάζια εκλογική επιτροπή που συγκροτήθηκε χθες επιστρατεύονται στενοί συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, όπως ο πρώην γραμματέας Λευτέρης Ζαγορίτης και ο πρώην γενικός διευθυντής τού κόμματος Μενέλαος Δασκαλάκης. Κεντρικό ρόλο στην εκλογική επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο Αντώνης Σαμαράς, αναλαμβάνει και ο νέος τομεάρχης Εσωτερικών Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει ήδη εγκατασταθεί στη Λεωφόρο Συγγρού και κινείται για την ενεργοποίηση των κομματικών οργανώσεων, ενώ μέλη της είναι οι αντιπρόεδροι του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας.

– Πάντως, το πολιτικό κλίμα γίνεται βαρύ καθώς στην προεκλογική ατζέντα προστέθηκε και η σύλληψη του Ακη Τσοχατζόπουλου. Ο ανακριτής εξέδωσε 5 εντάλματα σύλληψης για υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αφορά τον τρόπο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί οι εκπρόσωποι δύο off shore εταιρειών και η λογίστρια του πρώην υπουργού. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε ύστερα από προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν δύο εισαγγελείς αντλώντας στοιχεία και από άλλες δύο δικογραφίες που αφορούν η πρώτη στην προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και η δεύτερη στην προμήθεια άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, εις βάρος του Ακη Τσοχατζόπουλου έχουν προκύψει σοβαρά στοιχεία που οδήγησαν στην άσκηση της δίωξης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Πριν από τις συλλήψεις έγιναν κατ’ οίκον έρευνες τόσο στο σπίτι του ίδιου όσο και σε σπίτια της κόρης του όπου βρέθηκαν 10 πλάκες χρυσού, χρυσές λίρες αλλά και έγγραφα διακίνησης τραπεζικών λογαριασμών.

– Την ίδια ώρα η αγωνία των πολιτών για ακόμη χειρότερες μέρες είναι εμφανής. Ενδεικτικό είναι ότι στο παραπέντε φουλάρουν τις δεξαμενές τους για να αποφύγουν την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης τον Οκτώβριο. Η κατανάλωση έχει αυξηθεί έως 20% σε σχέση με πέρυσι ενώ οι εταιρείες κάνουν προσφορές για πληρωμές με άτοκες δόσεις.

– Αυτές σε κάθε περίπτωση είναι μέρες κατανάλωσης, γι’ αυτό όταν ψωνίζετε να είσθε προσεκτικοί. Μέχρι ένα μηνιάτικο τον χρόνο από 450 έως και 750 ευρώ μπορεί να εξοικονομήσει μια τετραμελής οικογένεια αν κάνει έρευνα αγοράς μεταξύ των έξι μεγαλύτερων αλυσίδων σοπερμάρκετ καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, το άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές φθάνει το 10%. Μάλιστα στα 569 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση την περίοδο της κρίσης οι διαφορές είναι εμφανείς.

– Οσοι μετακινηθείτε με τα αυτοκίνητά σας οδηγείτε προσεκτικά. Στις εθνικές οδούς οι παγίδες είναι πολλές και γνωστές. Για όσους τις ξεχνούν, η Τροχαία φέτος έκανε καλή δουλειά. Κατέγραψε τα 15 πιο επικίνδυνα σημεία του δικτύου της χώρας, όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα και τα έδωσε στη δημοσιότητα. Στα σημεία αυτά η αστυνόμευση θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

– Υπάρχουν πάντως και καλά νέα. Σε 68 καταστήματα των ΕΛΤΑ θα παρέχονται από το φθινόπωρο υπηρεσίες των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ενας πυλώνας της Δημόσιας Διοίκησης που αποτελεί όαση για τους πολίτες, καθώς τους προστατεύει συχνά από το μπλέξιμο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Πρόκειται για καταστήματα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες δεν καλύπτονται από κοντινά ΚΕΠ.