«Κρυφό θησαυρό» έχει στο θησαυροφυλάκιό της η Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για 14.334.000 χαρτονομίσματα γερμανικών μάρκων Κατοχής που εκδόθηκαν μεταξύ Μαΐου 1941 και Αυγούστου 1941, στους πρώτους δηλαδή μήνες της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα.
Τα 14.334.000 χαρτονομίσματα διαφόρων αξιών βρίσκονται σε 57 σάκους, που καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στο θησαυροφυλάκιο του Ιδρύματος Εκτυπώσεων Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τραπέζης της Ελλάδος. Επειτα από 71 χρόνια από την απόσυρση των γερμανικών μάρκων Κατοχής, η Διεύθυνση Εργασιών Δημοσίου της Τραπέζης της Ελλάδος ζήτησε από τη Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων Δανείων και Αξιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τη σύσταση επιτροπής σχετικά με τον έλεγχο και την υποβολή πρότασης για τη διατήρηση ή μη των χαρτονομισμάτων αυτών, με σκοπό να αδειάσει το θησαυροφυλάκιό της.
Ουσιαστικά, το έργο της εξαμελούς επιτροπής που αποτελείται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εργαζομένους στο Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών και διευθυντικά στελέχη του Ιστορικού Αρχείου της Τραπέζης της Ελλάδος είναι η υποβολή εισήγησης για το αν συντρέχει λόγος για την περαιτέρω φύλαξη των 14.334.000 γερμανικών μάρκων Κατοχής, την τυχόν διάθεσή τους για άλλους σκοπούς ή την καταστροφή τους, καθώς όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «η αξία τους σήμερα είναι μόνο ιστορική».
Τα γερμανικά μάρκα Κατοχής δεν είναι ένα σπάνιο χαρτονόμισμα. Στο διάστημα Μαΐου 1941 – Αυγούστου 1941 πλημμύρισαν την Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις του Αξονα για τη διευκόλυνση των πρώτων αναγκών του στρατού Κατοχής. Χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από το Ράιχ και τελικώς αποσύρθηκαν τον Αύγουστο του 1941 (με αναλογία 60 μάρκα Κατοχής προς 1 κανονικό γερμανικό μάρκο), οδηγώντας τους έλληνες παραγωγούς στην εξαθλίωση.
«ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν σε δύο γνωστούς εμπόρους συλλεκτικών νομισμάτων της Αθήνας, οι οποίοι κατέχουν και εμπορεύονται γερμανικά μάρκα Κατοχής σε χαρτονομίσματα των 5, των 10 και των 20 μάρκων, τα οποία διαθέτουν στους ενδιαφερομένους προς 20-30 ευρώ το χαρτονόμισμα. Το μάρκο Κατοχής δεν φέρει καμία υπογραφή παρά μόνο τα στοιχεία της σειράς και τον αύξοντα αριθμό και ένα χαρτονόμισμα σε άριστη κατάσταση μπορεί να διατεθεί ακόμη και προς 50 ευρώ.
Θα ήταν υπερβολικό να υποστηρίξει κάποιος πως από τη διάθεση των 14.334.000 χαρτονομισμάτων γερμανικών μάρκων Κατοχής που βρίσκονται στο θησαυροφυλάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος θα μπορούσαν να εισπραχθούν 286,68 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα μπορούσαν να προκύψουν οφέλη αν με συντονισμένο τρόπο και μέσω γνωστών ιστοσελίδων δημοπρασιών τα εν λόγω χαρτονομίσματα πωλούνταν σε δεκάδες χιλιάδες συλλέκτες ανά το κόσμο.
Η καταστροφή των γερμανικών μάρκων Κατοχής δεν είναι σε κάθε περίπτωση η ενδεδειγμένη επιλογή και δη σε μια περίοδο που βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και το καταναγκαστικό κατοχικό δάνειο.