Στην Ηλεία εστιάζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της ληστείας στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στην Ολυμπία. Εως και χθες το μεσημέρι συνεργεία της Σήμανσης κρατούσαν αποκλεισμένη την αίθουσα στην οποία εισέβαλαν οι ληστές, προσπαθώντας να συλλέξουν και το πιο μικρό στοιχείο (τρίχες, ιδρώτας) που θα μπορούσε να οδηγήσει στη βιολογική τους ταυτοποίηση.

Σ’ αυτή τη φάση, η Αστυνομία προσπαθεί να σκιαγραφήσει το προφίλ των ληστών για να μπορέσει σε δεύτερο χρόνο να φτιάξει μια λίστα πιθανών υπόπτων – κυρίως από ανθρώπους που έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές όχι μόνο για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, αλλά και για κοινές ληστείες στην περιοχή. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, ο τρόπος που έδρασαν ήταν ανάλογος με μια ληστεία σε τράπεζα.

Ωστόσο, ο δρόμος που επέλεξαν οι δράστες για να διαφύγουν δίνει – σύμφωνα με την Αστυνομία – ένα στοιχείο για εκείνους, ότι πρόκειται δηλαδή για γνώστες της περιοχής, αφού δεν κινήθηκαν προς την εθνική οδό, αλλά από το επαρχιακό δίκτυο, με αποτέλεσμα να μην έχουν σαφή εικόνα οι Αρχές για το πού τελικά πήγαν. Οπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «εκτιμάται ότι γνώριζαν πολύ καλά την ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας, με αποτέλεσμα να διαφύγουν μέσα από το δάσος και μικρούς επαρχιακούς δρόμους».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, πάντως, οι ληστές ήταν «ερασιτέχνες», με την έννοια ότι δεν είχαν μελετήσει τον αρχαιολογικό χώρο και αποδείχθηκαν «αδιάβαστοι» για το πού βρισκόταν τι. Στην αρχαιοφύλακα Αγγελική Δουφέκα – Κανελλοπούλου ζήτησαν συγκεκριμένα αντικείμενα – στεφάνια και τα γραμματόσημα Παπαστεφάνου. Χρυσά στεφάνια στην αρχαία Ολυμπία δεν υπάρχουν, ενώ η συλλογή των γραμματοσήμων φυλάσσεται σε αίθουσες της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, εκατοντάδες μέτρα μακριά από το παλιό μουσείο.

Πολύτιμα στοιχεία, πάντως, έχουν προκύψει από τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του μουσείου.

Αφού δεν βρήκαν τα αντικείμενα – που εκτιμάται ότι αποτελούσαν «παραγγελία» – όπως αναφέρει η 48χρονη φύλακας Αγγελική Δουφέκα – Κανελλοπούλου, μπήκαν στην αίθουσα όπου ήταν οι προθήκες με τα ειδώλια και τα πήλινα αντικείμενα και με σφυριά έσπασαν τα κρύσταλλα και γέμιζαν σακούλες με τα πολύτιμα εκθέματα.

Συναγερμό δεν διαθέτουν οι προθήκες του μουσείου αλλά υπάρχει για κάθε αίθουσα χωριστά.

Ο συναγερμός όμως ενεργοποιείται μόνο τη νύχτα και σε περίπτωση παραβίασης αυτομάτως ειδοποιείται το επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Μεταξύ των αντικειμένων που αφαίρεσαν από τις πέντε προθήκες εκτός από το χρυσό δαχτυλίδι-σφραγίδα της μυκηναϊκής εποχής από την Ανθεια της Μεσσηνίας, το οποίο φέρει παράσταση ταυροκαθαψίων και είχε ο εκάστοτε ηγεμόνας των Μυκηνών, εκλάπη και ένα χάλκινο ειδώλιο δρομέα που επρόκειτο να ταξιδέψει στη Γερμανία για τη μεγάλη έκθεση «Ολυμπία. Μύθος και λατρεία», η οποία θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Μάρτιν Γκρόπιους – Μπάου του Βερολίνου τον Αύγουστο!