Την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού αλλά και της ναυπήγησης πλοίων συζήτησαν χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Εθνικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ζανγκ Ξιαοκιάνγκ. Στη διάρκεια της συνάντησης η κινεζική πλευρά εξέφρασε το ενδιαφέρον της για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και επανέλαβε ότι στις προθέσεις της COSCO είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί η εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ υπήρξε αλματώδης αύξηση των εξαγωγών μας προς την Κίνα το 2010, της τάξης του 55,9%. Μάλιστα, όσον αφορά τον τουρισμό, αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας ώστε να προωθηθεί η έλευση τουριστών από την Κίνα με προορισμό την Ελλάδα.

Σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία οι Ελληνες «πολιορκούν» τον τομέα τουρισμού των Κινέζων. Με διμερείς τουριστικές συμφωνίες, συνεχή προβολή της τουριστικής Ελλάδας στην Κίνα και με συμμετοχές σε εκθέσεις που φιλοξενούνται κάθε χρόνο σε διάφορες κινεζικές πόλεις, η Ελλάδα προσδοκά αύξηση του μεριδίου στον κινεζικό εξερχόμενο τουρισμό.

Ωστόσο, από τα 16,5 εκατ. επισκέπτες που υποδέχθηκε πέρυσι η χώρα μας, μόνο 55.000 προέρχονταν από την Κίνα. Το πρόβλημα της χορήγησης βίζας είναι ένας από τους παράγοντες που δεν επιτρέπουν αύξηση του τουριστικού ρεύματος, όχι μόνο από την Κίνα αλλά και από άλλες χώρες (Τουρκία, Ινδία, Ρωσία κ.λπ.). Το ελληνικό ενδιαφέρον για τον εξερχόμενο τουρισμό από την Κίνα είναι μεγάλο και υπογραμμίζεται με την επανέναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Πεκίνου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κινεζικής Τουριστικής Ακαδημίας, τουρίστες από την ηπειρωτική Κίνα πραγματοποίησαν το 2010 περισσότερα από 57 εκατ. ταξίδια (8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και ξόδεψαν 48 δισ. δολάρια, ενώ για το 2011 εκτιμάται ότι προσέγγισαν τα 65 εκατ. ταξίδια και τα 55 δισ. δολάρια.

Το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς τα τελευταία χρόνια αποτελεί πάγια επιδίωξη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του συνόλου των χωρών της ΕΕ, ενώ το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο περιλαμβάνει σταθερά ανάλογη σύσταση στις ετήσιες προτάσεις του προς τις κινεζικές Αρχές. Ωστόσο, η απελευθέρωση της τουριστικής αγοράς της Κίνας που θα επιτρέψει στις ξένες εταιρείες τουρισμού να δραστηριοποιηθούν στη χώρα έχει αρκετό δρόμο να διανύσει ακόμα.

Πολύ μικρό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αποτέλεσε η απόφαση της Κινεζικής Αρχής Τουρισμού τον περασμένο Μάιο να χορηγηθεί περιορισμένος αριθμός αδειών σε joint venture ξένων τουριστικών οργανισμών με κινεζικές εταιρείες.