Στο κόκκινο βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις εξαιτίας της ύφεσης. Τέσσερις στις δέκα εμφανίζουν ζημιές ενώ έξι στις δέκα βλέπουν τα αποτελέσματά τους να χειροτερεύουν. Εξαίρεση αποτελεί η βιομηχανία, η οποία επανήλθε στην κερδοφορία, αν και οριακά, ενώ έμποροι και υπηρεσίες είχαν άλλο ένα έτος με βαριές απώλειες.

Τα δυσμενή για την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελέσματα περιλαμβάνονται σε ανάλυση της ICAP των πρώτων 943 ισολογισμών του 2011 (επιχειρήσεων που έκλεισαν ισολογισμό τον Ιούνιο του 2011), από την οποία προκύπτει ότι καταγράφουν συνολικά ζημιές 45,8 εκατ. ευρώ ανατρέποντας την κερδοφορία των 44,2 εκατ. το 2010. Η αρνητική εξέλιξη οφείλεται στην κατά 3,5% μείωση των πωλήσεων αλλά και στη συρρίκνωση κατά 71,6% των λειτουργικών αποτελεσμάτων.

«Η επιδείνωση των αποτελεσμάτων είναι πλέον εμφανής στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων, η δε κερδοφορία των συγκεκριμένων εταιρειών γύρισε σε ζημιές εξαιτίας της κρίσης που ταλανίζει την οικονομία της χώρας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP Νικήτας Κωνσταντέλλος. «Αισιόδοξο, ωστόσο, ήταν το γεγονός ότι το 40% των εταιρειών πέτυχε βελτίωση στο τελικό αποτέλεσμα παρ’ όλη την έντονα αρνητική συγκυρία».

Οι βιομηχανικές εταιρείες (256 του δείγματος) κατάφεραν να βελτιώσουν τις πωλήσεις τους (13,1%) και να περάσουν πάλι στην κερδοφορία με κέρδη 491.000, από ζημιές 14,1 εκατ. το 2010, παρά την αύξηση του κόστους πωλήσεων.

Μεγάλοι χαμένοι της κρίσης αναδεικνύονται οι εμπορικές επιχειρήσεις (266) που είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται κατά 11,2% και είχαν κατακόρυφη πτώση (23,8%) της κερδοφορίας τους, η οποία διαμορφώθηκε σε 99,2 εκατ. ευρώ. Μεγάλη είναι η επιδείνωση και στα αποτελέσματα στις υπηρεσίες (357 μη συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των ασφαλειών). Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 9,8%, ενώ οι ζημιές σχεδόν διπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 141 εκατ. ευρώ.

Αλλωστε, τέσσερις στους δέκα έλληνες CEOs (ανώτατα διευθυντικά στελέχη) σκοπεύουν να μειώσουν το προσωπικό στην επιχείρησή τους το 2012, όπως δείχνει η 15η έρευνα για τους CEOs της PwC. Το 54% έχει ήδη προβεί σε μείωση εργαζομένων ενώ πολλοί ανησυχούν για την αδυναμία να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων.