… από τον Ραφαέλ Ναδάλ ο Νικολά Σαρκοζί. Ο ισπανός πρωταθλητής δεν είναι ιδιοφυΐα του τένις αλλά ένας ακαταπόνητος μαχητής, πρόθυμος να παλέψει για κάθε πόντο, πεπεισμένος ότι τίποτε δεν έχει χαθεί οριστικά, έτοιμος να εκμεταλλευτεί και την παραμικρή αδυναμία του αντιπάλου. Χάνει, όπως συνέβη πριν από τρεις ημέρες στη Μελβούρνη, όχι επειδή παραδίδεται, αλλά επειδή βρήκε απέναντί του έναν αντίπαλο πιο δυνατό από τον ίδιο. Παρομοίως, ο Πρόεδρος της Γαλλίας δεν είναι ένας μάστορας της πολιτικής αλλά ένας μαχητής. Το απέδειξε και πάλι στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής. Ηταν σε καλή φόρμα, υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας το έργο του, ανακοίνωσε ένα τσουνάμι από νέες μεταρρυθμίσεις – όπως είχε κάνει και την επομένη της εκλογής του – και εμφανίστηκε «πιο αποφασισμένος» από ποτέ να παλέψει εναντίον της κρίσης και να κάνει το «καθήκον» του ως πρόεδρος.

Η παρτίδα…

… όμως μοιάζει να είναι χαμένη: οι αντιξοότητες είναι πολλές, οι αντίπαλοί του σκληροί, οι αδυναμίες του ανυπέρβλητες. Οι αριθμοί είναι γνωστοί και ανελέητοι. Η δημοτικότητά του έχει βαλτώσει στο 30%, ενώ οι αρνητικές γνώμες είναι διπλάσιες από τις θετικές. Κανένας απερχόμενος πρόεδρος στο παρελθόν δεν είχε καταφέρει να κερδίσει δεύτερη θητεία σε τέτοιο κλίμα. Σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, στην πρόθεση ψήφου ο Νικολά Σαρκοζί θα κινηθεί γύρω στο 25% στον πρώτο γύρο, ενώ στον δεύτερο θα ζήσει ένα Βατερλώ. Ακόμη χειρότερα, οι πολίτες δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τον Σοσιαλιστή αντίπαλό του σε μία σειρά από τομείς όπως είναι οι δημόσιες υπηρεσίες, η αγοραστική τους δύναμη, η απασχόληση, η εκπαίδευση, το δημόσιο χρέος. Η μόνη μάχη που κερδίζει ο Νικολά Σαρκοζί απέναντι στον Φρανσουά Ολάντ είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Η πρόκληση…

… που έχει απέναντί του ο Νικολά Σαρκοζί είναι ξεκάθαρη: πώς μπορεί να κερδίσει μια μάχη που φαίνεται να έχει χαθεί; Ο «σούπερ Σαρκό» είχε πείσει τον εαυτό του ότι στο τέλος οι Γάλλοι θα αναγνώριζαν στο πρόσωπό του έναν δραστήριο και αποτελεσματικό Πρόεδρο, ικανό να αντιμετωπίσει όλες τις καταστάσεις «πιάνοντας τον ταύρο από τα κέρατα», όπως είπε ο ίδιος την Κυριακή. Ο απολογισμός των πέντε ετών θόλωσε αυτή τη φιλοδοξία του. Η ανεργία θα μειωνόταν στο μισό, υποσχόταν. Αυξάνεται εδώ και μήνες φτάνοντας πλέον το 10%. Η ανάπτυξη για την οποία ο υποψήφιος Σαρκοζί δεσμευόταν ότι θα κάνει τα πάντα; Σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με την ύφεση. Οσο για το χρέος, έχει φτάσει τα 1,7 τρισ. ευρώ εξαιτίας και των φορολογικών δώρων στην αρχή της θητείας του.

Η κρίση…

… έχει χτυπήσει και τη Γαλλία. Είναι μια πραγματικότητα που δεν αγνοούν οι Γάλλοι. Στα μάτια τους, όμως, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Αντίθετα, δείχνει αδυναμία. Είναι άδικη η ετυμηγορία; Εν μέρει, ναι. Οσο άδικη είναι για τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας…

Ο Ρούσσος Βρανάς λείπει σε άδεια