Τα συνεργεία δουλεύουν στο φουλ. Οι εργασίες έχουν μπει σε ρυθμό. Και όπως όλα δείχνουν, το άστεγο, αλλά δραστήριο, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα έχει επιτέλους έτοιμη τη δική του στέγη το φθινόπωρο του 2013, ώστε τον Ιανουάριο του 2014 να υποδεχθεί και τους πρώτους επισκέπτες στη μόνιμη έδρα του.

Τέσσερις Ολυμπιάδες και μισή – ή, πιο απλά, 14 χρόνια – θα έχουν περάσει από τη στιγμή που το παλιό εργοστάσιο Φιξ της Λεωφόρου Συγγρού μετατράπηκε σε – προσωρινή τότε – στέγη του νεοσύστατου Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) έως τη στιγμή που το κουφάρι με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Τάκι Ζεννέτου θα είναι ένα σύγχρονο μουσείο 18.200 τ.μ. με 8.100 τ.μ. εκθεσιακών χώρων που θα απλώνεται σε τέσσερις ορόφους και οκτώ επίπεδα.

Ενοποιημένοι χώροι, έπιπλα από κόριαν, είσοδος απευθείας και από τον σταθμό του Μετρό Συγγρού-Φιξ, πέτρινη πρόσοψη με οθόνη νερού επί της Καλλιρρόης (ως υπόμνηση της κοίτης του Ιλισού) και μια εντελώς διάφανη επί της Συγγρού, όπου οι περαστικοί θα βλέπουν τους επισκέπτες να ανεβοκατεβαίνουν, όπως έβλεπαν κάποτε τους εργάτες της ζυθοποιίας, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του κτιρίου που για να μετατραπεί σε μουσείο θα αντληθούν 27 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 3,5 εκατ. ευρώ από Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και 9 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

«Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο έχουν δουλέψει πάρα πολλοί άνθρωποι, και το οποίο διεκόπη αρκετές φορές για διάφορους λόγους, αλλά με την άγρυπνη δουλειά της κ. Καφέτση (σ.σ. διευθύντρια του ΕΜΣΤ) και του κ. Αλιβιζάτου (σ.σ. πρόεδρος ΔΣ του ΕΜΣΤ), αλλά και των ανθρώπων του υπουργείου Πολιτισμού, το έργο ξεκίνησε και πάλι και προχωρά σε γρήγορους ρυθμούς. Σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στην πόλη», τόνισε χθες ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος που περιηγήθηκε χθες στο υπό ανακατασκευή κτίριο.

Στο υπόγειο θα υπάρχει μεγάλη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Στο ισόγειο το φουαγιέ θα φιλοξενεί πωλητήριο, βιβλιοθήκη, καφέ και επιπλέον χώρο περιοδικών εκθέσεων. Στο μεσοπάτωμα προβλέπεται αμφιθέατρο και χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ στους δυο επόμενους ορόφους θα εκτεθούν τα 700 έργα των μόνιμων συλλογών. Στον τέταρτο όροφο θα βρουν τη θέση τους εμβληματικά και μεγάλης κλίμακας έργα – όπως το «Fix It» της Μόνα Χατούμ με υλικά του παλιού εργοστασίου – το εστιατόριο με θέα τον Παρθενώνα κι ένας χώρος για πολιτιστικές – κοινωνικές εκδηλώσεις.

«Το ότι μέσα στην περίοδο κρίσης που περνάμε άρχισε και πάλι η κατασκευή του κτιρίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, φαντάζει ουτοπικό αλλά είναι αληθινό. Είναι ένα σημάδι ζωής και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία αλλά και μεγάλη ανακούφιση», επεσήμανε η διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Αννα Καφέτση, της οποίας η τέταρτη θητεία ανανεώνεται εντός των ημερών.