Η υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε τον Μάρτιο 2011, αντιμετώσισε με τρόπο θεσμικό και με αντικειμενικά κριτήρια το θέμα της συνυπηρέτησης ζευγών στρατιωτικών. Κατά την εφαρμογή της καινοτόμου απόφασης διαπιστώθηκαν, υποστηρίζεται από το ΓΕΕΘΑ, κάποες δυσλειτουργίες σε επιμέρους πεδία εφαρμογής όπως όταν ο ένας συζύγους ήταν πχ στο στρατό ξηράς και ο άλλος στην αεροπορία ή το στρατολογικό. Κυρίως, λένε κάποιες πηγές, τα προβλήματα οφείλονται στην δύναμη της αδράνειας και της γραφειοκρατίας που σε χώρους με πολύ τυπολατρία «ανθούν»…

Από την άλλη πράγματι η επίτευξη συνυπηρέτησης ενστόλων είναι από την φύση του δύσκολο στην πράξη πρόβλημα –αυτό είχε φανεί και από τη λειτουργία της γραμμής απευθείας επαφής των στελεχών με αρμόδιο τμήμα του στρατιωτικού γραφείου του Υπουργού κ. Μπεγλίτηπου κατήργησε ο κ. Αβραμόπουλος.Στο τμήμα αυτό τα σχετικά με συνυπηρέτηση αιτήματα που έφταναν ήταν τα περισσότερα. Αυτάπαραπόμπονταν κατά προτεραιότητα στα Επιτελεία και με την άνωθεν <<εντολή>> τα αρμόδια γραφεία των κλάδων <<αναγκάζονταν>> να συντονιστούν και να επιλύσουν το θέμα.

Η αναγκαιότητα του θεσμού που καταργήθηκε φάνηκε στην πράξη γρήγορα και το ΓΕΕΘΑ στην προσπάθεια να το αντιμετωπίσει δημιούργησε μια διακλαδική επιτροπή συνυπηρετήσεων για την διευθέτηση αυτών των δυσλειτουργιών. Σε

Σκοπός της Επιτροπής – στην οποία θα απευθύνονται όσοι δεν έχει λυθεί το θέμα συνυπηρέτης μέσω της θεσμοθετημένης υπουργικής απόφασης – είναι <<να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα με πιο ουσιαστικό τρόπο, εισάγοντας μια πιο προσωπική χροιά στο απρόσωπο σύστημα των αναφορών μεταθέσεων>>. Ιδιαίτεραδε η εν λόγω Επιτροπή θα διευθετεί τυχόν προβλήματα μεταθέσεων συζύγων που υπηρετούν σε διαφορετικούς Κλάδους των ΕΔ.

ΗΔιακλαδική Επιτροπή – όπως προκύπτει από το σκεπτικό συγκρότησης της – θα ελέγχει τις περιπτώσεις αυτοβούλως ή μετά από προσφυγές έγκαιρα, μία προς μία με στόχο να δίνονται άμεσες λύσεις οι οποίες να ικανοποιούνται βασικές αρχές μιας <<ενωμένης οικογένειας>>. Αυτό, υποστηρίζεται, θα γίνεται με τρόπο που :

– Να υπηρετούν οι δύο σύζυγοι μαζί

-Να μετατίθενται μαζί.

-Να γίνονται ταυτόχρονα και οι μετακινήσεις κατά τις μεταθέσεις τους καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να τοποθετούνται μεν μαζί, αλλά να υπάρχει χρονική υστέρηση μεταξύ τους (πχ ένας Ιούνιο, άλλος Σεπτέμβριο).

-Να μετατίθενται οι δύο σύζυγοι ταυτόχρονα και σε έκτακτες μεταθέσεις. Ακόμα και αν ένας εκ των δύο μετατεθεί έκτακτα (πχ Φεβρουάριο), να τον ακολουθεί και ο άλλος.

-Να υλοποιούνται οι μεταθέσεις κατά το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία είναι κλειστά τα σχολεία.

-Να διευθετεί προβλήματα σε τοποθετήσεις λόγω υπηρεσιακών αναγκών ή εξέλιξης του ενός (τοποθέτηση για χρόνο διοίκησης) και μη ύπαρξης οργανικής θέσης για τον/την ένστολο σύζυγο.