Στο σικάτο εστιατόριο Violon d’Ingres, κοντά στον Πύργο του Αϊφελ, η εμφάνιση δύο κομψών κυριών ξεσήκωσε κύμα από ψιθύρους και λοξά βλέμματα. Σε ένα τραπέζι συνέτρωγε με τον ατζέντη της, έχοντας μόλις επιστρέψει από μια θριαμβευτική επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο μαζί με τον σύζυγό της, η Κάρλα Μπρούνι. Σε ένα άλλο συνέτρωγε με φίλους η Βαλερί Τριερβελέρ, η επίσημη από το 2010 και ανεπίσημη από το 2005 σύντροφος του Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο κυρίες, διηγείται τη σκηνή η ανταποκρίτρια της «Daily Telegraph» στο Παρίσι, δεν θα μπορούσαν να μην αντιληφθούν η μία την παρουσία της άλλης. Δεν είχαν συστηθεί όμως ποτέ, γεγονός που ήγειρε ένα ακανθώδες κοινωνικό ερώτημα. Ποια θα έκανε την πρώτη κίνηση; Τελικά, τις σύστησε «κάποιος τρίτος» και κατέληξαν να τα λένε πίνοντας καφέ. Τουλάχιστον δύο επαγγελματίες φωτογράφοι ήταν παρόντες, καμία φωτογραφία όμως δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Τρεις μήνες μας χωρίζουν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Και προς το παρόν, οι σύντροφοι των δύο μεγάλων μονομάχων, η απερχόμενη και η επίδοξη πρώτη κυρία της Γαλλίας, παραμένουν στα μετόπισθεν. Ακόμα και εκεί, όμως, γίνονται κάποιες (διακριτικές) πολεμικές επιχειρήσεις. Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως η 46χρονη Τριερβελέρ, πρώην δημοσιογράφος του περιοδικού «Paris Match», αποκτά δικό της γραφείο στο αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ. Μόλις λίγες ημέρες αργότερα, κάνοντας την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τη γέννηση της θυγατέρας της η 44χρονη Μπρούνι, πρώην σούπερ μόντελ και μετέπειτα τραγουδοποιός, δήλωσε πως «αν» ο σύζυγός της επιλέξει να είναι ξανά υποψήφιος (η απόφαση αναμένεται τον Φεβρουάριο, αλλά το να μην το επιλέξει θα ήταν η έκπληξη του αιώνα) η ίδια θα είναι «στο πλευρό του».

ΡΙΣΚΟ… Οι κυρίες είναι όπλα – αλλά μπορούν εξίσου εύκολα να γυρίσουν μπούμερανγκ.

Ο Σαρκοζί, λένε οι αναλυτές, πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα να μην επαναλάβει τα λάθη που του κόστισαν, στις αρχές της προεδρίας του και της σχέσης του με την Κάρλα, το παρατσούκλι «ο φιγουρατζής πρόεδρος». Ο Ολάντ από την πλευρά του, που πλασάρεται σε αντιδιαστολή με τον Σαρκοζί ως «νορμάλ Πρόεδρος», πρέπει να προσέξει να κρατήσει τα προσωπικά του πάθη μακριά από το δημόσιο μάτι. Η Τριερβελέρ καθόταν στην πρώτη σειρά κατά την πρόσφατη ομιλία του στο Μπουρζέ. Λίγες θέσεις πιο πέρα καθόταν η πρώην σύντροφος του, μητέρα των τεσσάρων παιδιών του και υποψήφια των Σοσιαλιστών στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η αμήχανη ιστορία του «τριγώνου» Ολάντ – Ρουαγιάλ – Τριερβελέρ είναι γνωστή και μάλλον ξεπερασμένη, ήρθε όμως ξανά στην επιφάνεια με την άκομψη επιλογή του Ολάντ να αποκλείσει τη Σεγκολέν και από την ομιλία του και από τα βιντεάκια που προβλήθηκαν με την ιστορία του κόμματος καθώς και την προσωπική του διαδρομή. Μετά τις σχετικές επιπλήξεις από τον Τύπο και την πρώην σύντροφό του, ο Ολάντ έδειξε να πήρε το μήνυμα πως οι Γάλλοι συγχωρούν μεν την απιστία αλλά όχι και τη συμπλεγματική συμπεριφορά.