To Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας θα ονομάζεται εφεξής «Theo Angelopoulos». Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν τακτικός θαμώνας των εκδηλώσεων του Ινστιτούτου, συχνά μάλιστα παρενέβαινε στις συζητήσεις, ενώ έβρισκε και το καφέ Paris-Athenes που υπάρχει στον χώρο του «φιλόξενο και οικείο», όπως είπε μεταφέροντας τα λόγια του ο Ολιβιέ Ντεκότ, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου και πολιτιστικός ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Ο γάλλος πρεσβευτής Ζαν Λου Κουν-Ντελφόρζ μίλησε μάλιστα για μεγάλη απώλεια όσον αφορά τις ελληνογαλλικές σχέσεις, καθώς ο σκηνοθέτης ήδη από τον «Θίασο» είχε συνδέσει το όνομά του με τις Κάννες και τη Γαλλία.

Οι δυο τους θέλησαν και σημειολογικά να παρουσιάσουν με τον πιο επίσημο τρόπο το νέο, σαφώς δυναμικότερο και πιο παρεμβατικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου για την επόμενη τριετία, που περιλαμβάνει και πλήθος συνεργασίες με τα μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα και φορείς της Αθήνας και όχι μόνο.

Ο γάλλος πρεσβευτής και ο πολιτιστικός ακόλουθος, οι οποίοι έφτασαν το τελευταίο εξάμηνο στο νέο τους πόστο, αποτελούν άλλωστε την επιλογή της γαλλικής κυβέρνησης στην εποχή της task force και της συνδρομής της Γαλλίας στη δημιουργία ενός επιτελικού, πιο αποτελεσματικού, ελληνικού διοικητικού μηχανισμού.

Γι’ αυτό και δεν εκπλήσσει το ότι οι δημόσιες συναντήσεις ελλήνων και γάλλων πανεπιστημιακών σε διάφορες ελληνικές πόλεις θα έχουν ως αντικείμενο το ζήτημα της διακυβέρνησης. Η πολιτική και γενικότερα ο χώρος των ιδεών θα έχουν την τιμητική τους στο προσεχές διάστημα, καθώς το απαιτεί και η εποχή. «Ποίηση και πολιτική ή ο στρατευμένος ποιητής», αφιερώματα στον Ζαν-Ζακ Ρουσό, αλλά και στον Πολ Ρικέρ και στον Κώστα Αξελό, διάλεξη του Αλέν Μπαντιού με θέμα το νέο του βιβλίο «Η Πολιτεία του Πλάτωνα» είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν. Οπως επίσης και συζητήσεις ιδεών γύρω από τις επιστήμες και την τεχνολογία. Αλλά και συζήτηση και έκθεση με αντικείμενο τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Gallimard.

Στον χώρο της μουσικής θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στον Ιάννη Ξενάκη και στον Γιώργο Απέργη, καθώς και σε νέους έλληνες συνθέτες (Αλέξανδρος Μαρκέας, Γεωργία Σπυροπούλου, Παύλος Αντωνιάδης). Επίσης στις 23 Μαρτίου θα έρθει στην Ελλάδα έπειτα από 13 χρόνια η Εθνική Ορχήστρα Τζαζ της Γαλλίας.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα προβληθεί η ταινία-φαινόμενο «Αθικτοι» που έχει κόψει στη Γαλλία περίπου 20 εκατομμύρια εισιτήρια, και θα έρθει στην Αθήνα ο πρωταγωνιστής της Φρανσουά Κλιζέ. Εντονη γαλλική παρουσία θα υπάρχει και στον Μήνα της Φωτογραφίας στο Γκάζι. Στον τομέα της αρχιτεκτονικής θα δώσουν διαλέξεις δύο σημαντικοί παράγοντες του χώρου: ο Φρανσίς Ραμπέρ, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, και η Οντίλ Ντεκ, αρχιτέκτονας διεθνούς φήμης και γενική διευθύντρια της Ειδικής Σχολής Αρχιτεκτονικής.

Στον χώρο του θεάτρου θα δοθεί έμφαση σε νέες ομάδες και μορφές έκφρασης, ενώ στον χορό αναμένεται η Μαρί-Κλοντ Πιετραγκαλά και ο Ζαν-Κλοντ Γκαλοτά (στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).