Βολές με στόχο τον υπουργό Υγείας εκτόξευσε χθες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης, σε έγγραφη αναφορά του προς τα μέλη της Ενωσής του.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός χαρακτηρίζει ατυχείς τις πρόσφατες υπουργικές δηλώσεις περί «μακελειού» και ουσιαστικά θέτει προ ενδεχόμενων ευθυνών τον κ. Λοβέρδο, ενώ δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική στην πολιτική του για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τα νοσοκομεία.

«Για τις ατυχείς δηλώσεις τού κ. υπουργού Υγείας περί «μακελειού» που (υπό την κάλυψη της βουλευτικής ασυλίας) άπτεται της πρόκλησης σε τέλεση πλημμελήματος, θα ήθελα να του πω ας ασχοληθεί με το Νοσοκομείο της Ρόδου, που έμεινε χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης και αναλώσιμα υλικά για να τα χορηγήσει τελικά η ΜΚΟ, ας ασχοληθεί με το Νοσοκομείο Σύρου, όπου οι συγγενείς ασθενών μεταφέρουν ηλεκτρικές θερμάστρες για να τους ανακουφίζουν. Ακόμη ας ασχοληθεί με το μερίδιο από τη συλλογική ευθύνη που αναλογεί για την «αποπροστασία» του πολίτη από την αύξηση της εγκληματικότητας (απότοκο πολιτικής τακτικής)», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός.

Αιχμές για τους οικονομικούς. Από τα πυρά του εισαγγελικού λειτουργού δεν γλιτώνουν, όπως παρατηρούσαν νομικοί και ανώτατοι δικαστές που έλαβαν γνώση του περιεχομένου της αναφοράς του κ. Παπαδάκη, ούτε οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης. Χωρίς να τους κατονομάζει, τούς φωτογραφίζει με αφορμή όλα όσα έχουν διαδραματιστεί τον τελευταίο μήνα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οσον αφορά δικαστές και εισαγγελείς, καλό είναι, όπου είναι απαιτητικοί με τους άλλους να είναι πρώτα απαιτητικότεροι και αυστηρότεροι με τους εαυτούς τους, το λάθος του άλλου να το συγχωρούν, όχι όμως το δικό τους (ώστε να μην το επαναλάβουν), να κάνουν διαρκή αυτοκριτική…».

Στήριξη από την Ενωση. Τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στηρίζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζοντας: «Η προσπάθεια ορισμένων πολιτικών να τοποθετήσουν τη Δικαιοσύνη στο κέντρο μιας πολιτικής διελκυστίνδας δεικνύει ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη». Και προσθέτουν: «Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην τήρηση των συνταγματικών διατάξεων και της κείμενης νομοθεσίας ανεξάρτητα από τα πολιτικά ή άλλα συμφέροντα που συγκρούονται».

Για την παραμονή ή μη πάντως, των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη στη θέση του οικονομικού εισαγγελέα θα αποφασίσουν τα μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου που ορίστηκε να συνεδριάσουν στις 9 Φεβρουαρίου 2012.