Επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα οι διαπραγματευτές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) με στόχο να κλείσει τις επόμενες ημέρες η συμφωνία για το κούρεμα των ομολόγων.

Ταυτόχρονα ξεκινούν εντατικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο Μνημόνιο. Οπως συμφωνήθηκε χθες σε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα, έως το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις για όλα τα καυτά θέματα – ασφαλιστικά (βλ. περικοπή επικουρικών), εργασιακά (βλ. περικοπή μισθών), διαρθρωτικά και δημοσιονομικά -, στις οποίες θα λάβουν μέρος και τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Oι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα (PSI) θα επαναληφθούν κατ’ αρχάς σε επίπεδο τεχνοκρατών του IIF με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, για τα νομικά και τεχνικά ζητήματα. Παράλληλα θα έρθουν στην Αθήνα και οι Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ για «ανεπίσημες συζητήσεις». Οπως διευκρίνιζε χθες τραπεζική πηγή, αυτό σημαίνει ότι όλοι θα είναι συγκεντρωμένοι εδώ, έτοιμοι για την υπογραφή συμφωνίας, εφόσον ανάψει το πράσινο φως από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη.

Οι χρόνοι. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως το τέλος της εβδομάδας, είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής. Ωστόσο τραπεζικές πηγές εκτιμούσαν ότι ίσως χρειασθεί να παραταθούν ως την ερχόμενη εβδομάδα.

Το επιτόκιο που θα έχουν τα νέα «κουρεμένα» ομόλογα, τα οποία θα ανταλλαγούν με τα παλαιά, παραμένει το δυσκολότερο σημείο της διαπραγμάτευσης, αν και με τις δηλώσεις του τη Δευτέρα το βράδυ μετά το Συμβούλιο Υπουργών της ευρωζώνης ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσδιόρισε τις βασικές παραμέτρους. Είπε συγκεκριμένα ότι το επιτόκιο για τα ομόλογα που λήγουν ως το 2020 πρέπει να είναι κάτω από 3,5% και κατά μέσον όρο κάτω από 4%. Οπως είναι γνωστό, την περασμένη εβδομάδα είχε επέλθει σχεδόν συμφωνία μεταξύ πιστωτών και κυβέρνησης που προέβλεπε επιτόκιο κοντά στο 4%.

Πηγή του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με επιτόκιο οριακά κάτω από το 4%. Αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταφράζεται σε απώλειες για τα ομόλογα που κατέχουν οι τραπεζίτες της τάξεως του 70% σε όρους «καθαρής παρούσας αξίας».

Ωστόσο ο πρόεδρος της γαλλικής BNP Paribas Μποντουέν Προτ δήλωνε χθες στο Νταβός ότι η προσφορά που έχουν κάνει οι τράπεζες είναι η μέγιστη αποδεκτή για μια οικειοθελή συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες θα επιχειρήσουν να αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών τους εισάγοντας ρήτρα ανάπτυξης στα νέα ομόλογα, με βάση την οποία – στην περίοδο μετά το 2020 – θα δικαιούνται υψηλότερο επιτόκιο αν η ανάπτυξη είναι υψηλότερη από την προβλεφθείσα.