Ωσπου η ελληνική κοινωνία να είναι έτοιμη να μεταπηδήσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της μεταδημοκρατίας […] όπου ο διαχωρισμός μεταξύ πολιτικής και διαχείρισης του κράτους θα γίνουν θεσμοί, θεωρούμε φρόνιμο να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όλα τα ελληνικά κόμματα να κάνουν το σωστό ενδιάμεσο βήμα.

Επί του παρόντος μόνο το ΠΑΣΟΚ, ίσως λόγω περιστάσεων, έχει ανοίξει προς τιμήν του τον διάλογο για το μέλλον του και την αναδιάρθρωσή του. Παρακολουθούμε με πολλή προσοχή τις ποικίλες προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προτάσεις δυστυχώς βασισμένες, ως επί το πλείστον, σε υποθέσεις περί των απαιτήσεων του έλληνα ψηφοφόρου και τη διαδικασία επιλογής του επόμενου αρχηγού αλλά σε πολύ λίγη επιστήμη ή έρευνα.

Το ελληνικό κράτος είναι υποχρεωμένο να λειτουργήσει σε περιβάλλον παγκοσμιοποίησης όπου οι έννοιες των πολιτικών χώρων έχουν διαβρωθεί σε τέτοιο βαθμό που είναι αδύνατο σε θεωρητικό επίπεδο να διαχωριστούν και όπου η μείξη σοσιαλιστικών και καπιταλιστικών πρακτικών είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Μόνον ο βαθμός «επιτρεπομένων» οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων και ο βαθμός επιδιωκόμενης αλληλεξάρτησης με άλλα έθνη είναι αυτό που πλέον διαχωρίζει τις πολιτικές τους.

Με τα ανωτέρω σαν δεδομένα η όποια διαφοροποίηση μεταξύ των κομμάτων στο άμεσο μέλλον θα μετρηθεί με βάση τον βαθμό εκπλήρωσης των κοινωνικών αναγκών και τον βαθμό εφευρετικότητας στις εσωτερικές κοινωνικοοικονομικές πολιτικές για την εκπλήρωση όσων θεωρούνται από την πλειοψηφία «δίκαια».

Μετρήσαμε λοιπόν και σας παραθέτουμε τον βαθμό εξάρτησης της κοινής γνώμης με τους υπο-θεσμούς που συνιστούν το «κόμμα». Μερικές ουδέτερες διαπιστώσεις.

Ο μέσος Ελληνας «βλέπει» το κόμμα πρώτιστα σαν έναν οργανισμό άμεσα συνδεδεμένο με τη διάρθρωση οικονομικής πολιτικής, παραδόξως με δεδομένο έλλειμμα ενός ολιστικού πολιτικού προγράμματος ελάχιστα συνδεδεμένου με τον θεσμό του κράτους σε σχέση με άλλους θεσμούς και όπου η άσκηση πολιτικής και η αρχηγία παίζουν έναν δευτερεύοντα ρόλο (τα συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια των φαινομένων δικά σας).

Από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι το κόμμα εκπροσωπεί τις απόψεις του και ότι η ψήφος είναι ένδειξη εμπιστοσύνης (οι περισσότερες από τις αναταραχές ίσως να οφείλονται στην κατάρριψη αυτού του συμβολαίου).

Αξιον απορίας είναι επίσης το γεγονός ότι σε αντίθεση με όλα τα διεθνή στάνταρντ η ανάπτυξη σε όλες τις μορφές της δεν συνδέεται άμεσα με τις οικονομικές πολιτικές του κόμματος.

Προτού αρχίσει κάποιος να μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη ή άλλες παρεμφερείς ιδέες, θα πρέπει να βάλει τάξη στον δημόσιο βίο, στη διαχείριση του κράτους και να θέσει τους κανόνες που διέπουν μια «υγιή» καθημερινότητα. Ολα αυτά δηλαδή που ο λαός ζητά αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε επιστημονική τεκμηρίωση για να πείσει.

Τέλος, για να μη μακρηγορούμε, εάν κάποιος αναλύσει τα δεδομένα σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, τα επόμενα βήματα ενός νέου κινήματος θα πρέπει να στοχεύουν τουλάχιστον στα εξής:

Στην αποσύνδεση της πολιτικής από τη διακυβέρνηση του κράτους, μια και ο συσχετισμός τους στο μυαλό του μέσου Ελληνα έχει μειωθεί σε λιγότερο από 1,5% λόγω της σύνδεσής του με τη διαφθορά (μετά χαράς, εάν ζητηθεί να εξηγήσουμε τη μέθοδο για τη μετάβαση και την εφαρμογή). […]

Στην εξυγίανση των κρατικών λειτουργιών με βάση τις κοινωνικές προτεραιότητες και ανάγκες.

Σε ένα νέο μανιφέστο όπου πρακτικές εφαρμογές συνδράμουν στη μετάβαση σε μια κοινωνία του 21ου αιώνα, όπως:

– Ουσιαστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάλυση των άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων για κάθε πρόταση νόμου και εγκυκλίου από ανεξάρτητη Αρχή.

– Εξάλειψη της φοροδιαφυγής, του εγκλήματος, της δωροληψίας, της παράνομης μετανάστευσης.

– Ορθολογική ανάπτυξη, με τη σύνδεση της φορολογίας των επιχειρήσεων με την κοινωνική προσφορά των προϊόντων που παράγουν όσο και τον αντίκτυπο της λειτουργίας τους στο περιβάλλον.

– Δίκαιη κατανομή της φορολογίας των πολιτών με βάση τη γεωπολιτική τους έδρα και τη συμβολή του επαγγέλματός τους στην εκπλήρωση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου κ.λπ.

Θα κλείσουμε επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στη διάρκεια του 21ου αιώνα που περνάει παρόμοια κρίση και είναι μια ευκαιρία για να δείξουμε τον δρόμο στους υπολοίπους που αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν.

Η Ομάδα Σκέψης Gaianomy έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, http://gaianomy.wordpress.com