Δεκαπέντε φορολογούμενοι έλληνες πολίτες οφείλουν στο Δημόσιο συνολικά 3,2 δισ. ευρώ! Η αποκάλυψη προκαλεί σοκ, αν σκεφτεί κανείς ότι τα χρήματα που κέρδισε έως σήμερα το Δημόσιο από τις δραματικές μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις είναι λιγότερα. Το χειρότερο είναι ότι αυτά τα τεράστια ποσά είναι σχεδόν αδύνατο να εισπραχθούν καθώς ο καθένας από τους μεγαλοοφειλέτες κουβαλάει πολλές και μεγάλες αμαρτίες. Κάποιοι μάλιστα βρίσκονται στη φυλακή - ή πέρασαν από αυτήν.

- Η μαύρη λίστα που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στη δημοσιότητα περιλαμβάνει 4.151 φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο συνολικά 14,877 δισ. ευρώ. Μια απλή ανάγνωση του μακρού καταλόγου προκαλεί δέος, αλλά δημιουργεί και τεράστια ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας των εισπρακτικών μηχανισμών της χώρας μας. Επίσης, διαπιστώνει κανείς πόσο εύκολο είναι τελικά να φοροδιαφεύγει κάποιος επί χρόνια και ταυτόχρονα να ζει πολυτελώς και να περιφέρεται με άνεση εντός και εκτός της χώρας.

- Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το πόρισμα Πεπόνη σχετικά με τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Τις αρχικές εκρηκτικές αντιδράσεις της Ιπποκράτους που μιλούσε για οργανωμένη παρέμβαση εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Συγγρού που ζήτησε διερεύνηση εις βάθος, διαδέχθηκαν ψύχραιμες φωνές. Τώρα όλοι τηρούν στάση αναμονής ώσπου να φθάσει το πόρισμα στη Βουλή. Πάντως, συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έλεγαν χθες ότι, αν η υπόθεση φθάσει στα άκρα, το ΠΑΣΟΚ θα συγκρουστεί μετωπικά. Εντύπωση προκάλεσε και η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος προέβλεψε ότι «θα γίνει μακελειό» στην περίπτωση που κάποιοι επιχειρήσουν να πειράξουν τον πρώην πρωθυπουργό.

- Ανοιχτό πάντως παραμένει ακόμη το καυτό θέμα του κουρέματος των ομολόγων. Το Σαββατοκύριακο τα τηλέφωνα σε Αθήνα, Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσιγκτον πήραν φωτιά, ενώ η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την επίτευξη συμφωνίας. Τα δύσκολα όμως έπονται. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σφίγγει τη μέγγενη. Πιέζει ασφυκτικά την Αθήνα για νέα μέτρα με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ζητεί επίσης ακόμη μεγαλύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

- Κατά τα άλλα η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας κατέληξε σε Βατερλό, με ηττημένο πάλι το ελληνικό Δημόσιο. Οι πάροχοι ρεύματος - υποτίθεται ανταγωνιστές της ΔΕΗ - που είχαν 200.000 πελάτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μεταβίβασαν τις μετοχές σε άγνωστη επενδυτική εταιρεία την οποία αναζητούν οι διωκτικές Αρχές. Το «φέσι» που, όπως όλα δείχνουν, είναι πιθανό να μπει στην αγορά ενέργειας φθάνει περίπου τα 150 εκατ. ευρώ! Για όλη αυτή την εξέλιξη προφανώς κάποιοι ευθύνονται και είναι υποχρέωση των διωκτικών Αρχών να ενημερώσουν σύντομα τους πολίτες. Ενα από τα πολλά ερωτήματα που μένει να απαντηθούν τις προσεχείς ημέρες είναι αν οι εταιρείες αυτές απέδωσαν στην Εφορία τα χαράτσια που εισέπραξαν για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

- Και μια είδηση που ανοίγει ένα παράθυρο στην ελπίδα για τους απελπισμένους: αποκλεισμένοι από την Υγεία και την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκτιμάται ότι είναι δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι και άποροι πολίτες. Λύση στο πρόβλημα επιχειρούν να δώσουν η Αρχιεπισκοπή και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τη λειτουργία του πρώτου κοινωνικού ιατρείου. Εθελοντές γιατροί, δηλαδή, θα προσφέρουν δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Εννέα ειδικότητες γιατρών - ανάμεσά τους παθολόγος, καρδιολόγος και γυναικολόγος - θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. Επιπλέον, θα υπάρχει δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων, ενώ θα εμβολιάζονται παιδιά, αλλά και ενήλικοι.

- Η κρίση έφερε «άνθηση» και στη γερμανική γλώσσα. Η αύξηση, κυρίως από το πρώτο εξάμηνο του 2011, που σημειώνει η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας στην Ελλάδα είναι ραγδαία. Δεν πρόκειται για παιδιά που επιλέγουν τη γερμανική έναντι της γαλλικής ως δεύτερη γλώσσα, αλλά κυρίως για ενηλίκους. Η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και η αγωνία για το μέλλον τούς οδηγούν στις αίθουσες φροντιστηρίων και ινστιτούτων γερμανικών. Ξεκινούν εντατικά μαθήματα με απώτερο σκοπό τη μετανάστευση στη Γερμανία ή ένα δυνατό «χαρτί» στο βιογραφικό τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από