Οι μουσικές του κόσμου έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Και μάλιστα κάτω από μια πολύ δυνατή «ομπρέλα», το φεστιβάλ Womex, το μεγάλο ραντεβού της Ευρώπης για την world music.

Για πρώτη φορά το Womex μετακομίζει στον Νότο και η Θεσσαλονίκη παίρνει τη σκυτάλη από την Κοπεγχάχη της Δανίας, όπου το φεστιβάλ φιλοξενήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Ετσι, από τις 17 ώς τις 21 Οκτωβρίου μουσικές από τις άκρες του κόσμου θα πλημμυρίσουν την πόλη.

Το Womex (World Music Expo) είναι από τις πιο σημαντικές διεθνείς αγορές για τη μουσική του κόσμου, που φέρνει κοντά επαγγελματίες – καλλιτέχνες, δισκογραφικές εταιρείες, μουσικά φεστιβάλ και όχι μόνο – από τον χώρο της φολκ και της έθνικ σκηνής.

Συχνά το Womex αναφέρεται πως είναι για τη μουσική ό,τι το Φεστιβάλ των Καννών για το σινεμά. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να καταφθάσουν πάνω από 300 καλλιτέχνες με ήχους από τη Νότια Αφρική και την Ινδία ώς το Μεξικό και την Ιρλανδία.

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες και νέες δυνάμεις είναι πόλοι έλξης για το κοινό, αφού το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές συναυλίες, συνέδρια γύρω από τη μουσική και προβολές.

Το Womex 2013 θα πραγματοποιηθεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας.