Αποκλεισμένοι από τις υγειονομικές υπηρεσίες και την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκτιμάται πως είναι οι ανασφάλιστοι και άποροι πολίτες λόγω και της κρίσης. Λύση στο πρόβλημα επιχειρούν να δώσουν η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αποστολή και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με τη λειτουργία κοινωνικού ιατρείου. Εθελοντές ιατροί θα προσφέρουν δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, όπως θα ονομάζεται, εγκαινιάζεται την Παρασκευή και θα λειτουργεί στον 3ο όροφο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στην οδό Σεβαστουπόλεως 113. Εννέα ειδικότητες ιατρών (ανάμεσά τους παθολόγος, καρδιολόγος, γυναικολόγος, ΩΡΛ) θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες καθημερινά 09.00 – 13.00. Επιπλέον θα υπάρχει δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων, ενώ θα γίνεται και εμβολιασμός σε παιδιά και ενηλίκους.

Στα σχέδια του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής είναι και η πρόληψη. Ιατροί σε συνεργασία με την κινητή μονάδα υγείας που διαθέτει η Αποστολή θα επισκέπτονται τις ενορίες της Αρχιεπισκοπής για να ενημερώνουν τους πολίτες. Στόχος είναι ακόμη το Ιατρείο να υλοποιήσει και εκπαιδευτικά προγράμματα για θέματα υγείας, όπως είναι η παροχή πρώτων βοηθειών.

«Μπροστά σε αυτή την κρίση η Αποστολή με εντολή του Αρχιεπισκόπου επιχειρεί να απλώσει ένα κοινωνικό δίχτυ για τους αδυνάτους με στόχο να μη μείνει (όσο αυτό είναι δυνατό) κανείς χωρίς φαγητό, γιατρό και φάρμακο», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής της Αποστολής Κωστής Δήμτσας.

Η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου εντάσσεται στο σχέδιο του Αρχιεπισκόπου, «όπως στη Λιβαδειά». Δηλαδή, βασική επιδίωξη του κ. Ιερώνυμου είναι να λειτουργήσουν στην Αρχιεπισκοπή ξενώνες και ιδρύματα σαν τις πρότυπες δομές που είχε υλοποιήσει ο ίδιος όταν ήταν μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, έτσι ώστε να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη.

Ενα από τα πρώτα έργα στον προνοιακό τομέα είναι η πρότυπη μονάδα αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών παθήσεων. Εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Καρέλλειο Ιδρυμα στο Χαλάνδρι και προσφέρει δυνατότητα μακράς παραμονής σε 25 ασθενείς και βραχείας σε 5. Μεγάλο βάρος έχει δοθεί και στο πρόγραμμα διανομής συσσιτίων για απόρους και αστέγους, τόσο μέσω των ενοριών όσο και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Ετσι, η Αρχιεπισκοπή μοιράζει 10.000 μερίδες φαγητού την ημέρα.

Στήριξη σε περίπου 200 οικογένειες (απόροι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές με ανήλικα παιδιά, μοναχικοί άνθρωποι) προσφέρει το Κοινωνικό Παντοπωλείο της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αποστολή που άρχισε να λειτουργεί πριν από περίπου έναν μήνα στον Ταύρο σε συνεργασία με τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου.

Υπηρεσίες υγείας προσφέρει εδώ και έναν χρόνο η κινητή μονάδα παροχής υγείας της Αρχιεπισκοπής. Το ειδικά διαμορφωμένο βαν επισκέπτεται ενορίες και εκεί οι εθελοντές ιατροί εξετάζουν τους πολίτες.