Με τις μεγάλες επιχειρήσεις να κινούνται λίγο κάτω από τα περυσινά επίπεδα και τις μικρές να καταγράφουν πτώση που σε τοπικές αγορές φτάνει ακόμα και το 40%, κύλησε η πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων οι οποίες, σύμφωνα με τους εμπόρους, είναι οι πλέον κρίσιμες για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα.

Αν και τα ποσοστά μείωσης των τιμών κυμάνθηκαν από την πρώτη κιόλας ημέρα στο 50%, με αρκετές επιχειρήσεις να διαθέτουν τα προϊόντα τους ακόμα και κατά 60% έως 80% φθηνότερα, οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί και αρκούνται, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, σε διερευνητικές επισκέψεις χωρίς να ψωνίζουν. Σύμφωνα με επιχειρηματίες από τον κλάδο τον μεγάλων αλυσίδων, οι πωλήσεις από την αρχή του νέου έτους κινούνται αρνητικά, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) αλλά και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους για να προσελκύσουν τους καταναλωτές και δεν διστάζουν ακόμα και να κάνουν έκπτωση πάνω στην έκπτωση, αρκεί οι πελάτες να μη φύγουν από το μαγαζί χωρίς να ψωνίσουν.

Νέα λουκέτα. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη» λέει η Μαρία Κωστοπούλου που διατηρεί κατάστημα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. «Η κίνηση είναι σημαντικά μειωμένη. Δεν υπάρχουν χρήματα. Το ένα κατάστημα κλείνει μετά το άλλο και φοβάμαι ότι μετά τον Φεβρουάριο θα είναι εκατοντάδες τα νέα λουκέτα στην αγορά».

Σε τοπικές αγορές τόσο περιοχών της Αττικής όσο και άλλων πόλεων της Ελλάδας οι έμποροι κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή. Η μείωση του τζίρου την περασμένη χρονιά, ακόμη και στο διάστημα των γιορτών, που ξεπέρασε το 30%, δεν αφήνει πολλά περιθώρια καθώς, όπως λένε, θα πρέπει να ρευστοποιήσουν τα εμπορεύματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οπως λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, είναι δύσκολο να ανατραπεί η κατάσταση στην αγορά, όσο καλά και να κινηθεί τις επόμενες ημέρες, αν και τα μηνύματα δεν είναι θετικά. Τονίζει, μάλιστα, ότι αρκετοι είναι και οι καταστηματάρχες που περιμένουν με τις εκπτώσεις να ρευστοποιήσουν το στοκ τους για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο κλείσιμο της επιχείρησής τους.

Εως 29 Φεβρουαρίου. Οι χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως και τις 29 Φεβρουαρίου, και οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν φθηνότερα μέχρι και 80% διάφορα είδη όπως ρούχα και παπούτσια, αλλά και άλλα, όπως ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές και οικιακές συσκευές (σε τιμές χαμηλότερες έως και 30% – 40%).

Αυστηρές ποινές. Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων διαπιστωθεί ότι παραβατούν ή παραπλανούν τους καταναλωτές διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ επιπλέον τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να φτάσει έως και το 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.