Η σύγχρονη Ιουλιέτα συναντά τον Ρωμαίο της την ώρα που μαίνεται η οργή των πολιτών για τους ασφυκτικούς νόμους του κράτους. Οι αστυνομικοί συγκρούονται με νεαρούς διαδηλωτές και «τρομοκράτες». Κάπου εκεί, στα συντρίμμια μιας κοινωνίας εν βρασμώ, ένας έρωτας γεννιέται. Ακόμη και αν το απολυταρχικό καθεστώς απαγορεύει την ποίηση και κάθε συναίσθημα…

Σκηνές από το έργο «Η Ιουλιέτα των Μάκιντος» του πρόωρα χαμένου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Στέλιου Λύτρα, το οποίο βασίζεται στο σαιξπηρικό «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Αν και γράφτηκε το 1991, μοιάζει σήμερα παράξενα επίκαιρο και προφητικό.

Αυτό το έργο επέλεξε να ανεβάσει σε μορφή θεατρικού αναλογίου στο Ιωνικό Κέντρο η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία ερμηνεύει την Ιουλιέτα των Μάκιντος (των υπολογιστών της Apple), ενώ έχει αναλάβει με τον Νίκο Σκαρέντζο τη σκηνοθετική επιμέλεια.

«Διάβασα ξανά το έργο που μου είχε δώσει τότε ο ίδιος ο συγγραφέας. Συνειδητοποίησα ότι είναι εξαιρετικά επίκαιρο και μας αφορά», λέει στα «ΝΕΑ» η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Ιδιαίτερα προβληματισμένη με τις αλλαγές στην κοινωνία, η ηθοποιός εξηγεί ότι το ολοκληρωτικό καθεστώς του έργου βρίσκει αναφορές στο σήμερα. «Αναρωτιέται κανείς τι συμβαίνει γύρω μας και πίσω από τις πλάτες μας», λέει.

«Εχω την αίσθηση ότι δεν ζούμε πια σε δημοκρατικό πολίτευμα. Οτι το κράτος πολεμά τους πολίτες αντί να τους προστατεύει. Και ότι οι πολίτες στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου», εξηγεί.

Η Ιουλιέτα εργάζεται σε μια τεράστια εταιρεία υπό συνθήκες πίεσης, με τα τηλέφωνα να χτυπούν διαρκώς και με τις απαιτήσεις να αυξάνονται. Ο Ρωμαίος και η παρέα του αντιστέκονται διακινώντας ηλεκτρονικά αρχεία με απαγορευμένο υλικό, όπως ποίηση, λόγια έρωτα… Γι’ αυτό τους χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική οργάνωση».

Γύρω τους βασιλεύουν οι σαρκοβόρες οθόνες από όπου μεταδίδονται δελτία ειδήσεων. Κατά τη διάρκεια της παράστασης προβάλλονται βίντεο από «σύγχρονες επαναστάσεις», όπως οι συγκρούσεις μεταξύ ΜΑΤ και αναρχικών, οι βομβαρδισμοί στην Ανατολή, καθώς και το διάγγελμα του προέδρου της Βερόνας (ερμηνεύει ο Στέλιος Μάινας).

«Η κρίση σήμερα είναι και πολιτική, κοινωνική. Είναι κρίση του συστήματος, του καπιταλισμού, που εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών καταρρέει», λέει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. «Φοβάμαι την άνοδο ενός φασισμού. Φοβάμαι ότι εκείνοι που συγκεντρώνουν πλούτο και εξουσία θα έχουν υποταγμένους τους πολίτες».