Ακόμη μια φωνή συμπαράστασης προς τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, με αφορμή σχόλια για την κλοπή έργων από το κρατικό μουσείο, έρχεται να προστεθεί διά της γραφίδος αυτή τη φορά της συγγραφέως Ρέας Γαλανάκη. Η οποία σχολιάζει: «Η εναντίον της κ. Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα επίθεση θα μπορούσε να θεωρηθεί περίεργη έως και ύποπτη, τη στιγμή που όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ λίγο ώς πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας, αλλά γνωρίζουμε επίσης και ορισμένες θλιβερές καταστάσεις. Σοβαρές κλοπές πινάκων συνέβαιναν και θα συμβαίνουν και στα πλέον φυλασσόμενα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, αυτό το γενικόλογο «κυνήγι μαγισσών» – και κυριολεκτούμε καθώς αφορά μιαν εξέχουσα γυναικεία προσωπικότητα – υποβαθμίζει πιο οδυνηρά την πολλαπλώς υποβαθμισμένη σήμερα ελληνική κοινωνία. Ιδιαίτερα όταν στρέφεται εναντίον προσώπων που με το κύρος, τις γνώσεις και τις ικανότητές τους έδωσαν όχι απλώς πνοή, αλλά έδωσαν την ίδια τη ζωή σε λανθάνοντες μέχρι τότε θεσμούς, και μάλιστα με βάση τα διεθνή πρότυπα. Οταν, επιπλέον, διοργάνωσαν και υποστήριξαν πολλές περιφερειακές εκθέσεις, όταν με προθυμία ξεναγούσαν τους ανώνυμους επισκέπτες χωρίς την παραμικρή έπαρση, όταν και όταν…

Μένω στο πιο προφανές: όταν έχουν ακόμη πολλά, πάρα πολλά να δώσουν από τη θέση αυτή, και τούτο κυρίως φαίνεται πως ενοχλεί πολλούς».