Λέξεις σκληρές πάνω σε έννοιες καινούργιες. Αλλά η μόδα ξέρει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Και αν η πραγματικότητα δείχνει κοινωνίες δύο ταχυτήτων, τότε και οι σχεδιαστές επιλέγουν στρατόπεδα χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητά τους.

Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι κώδικες αρρενωπότητας μέσα από ένα πρότυπο ντυσίματος με ραμμένο κοστούμι σε ίσια, στενή γραμμή, σταυρωτό παλτό και έξτρα κάλυψη από μακριές μάλλινες εσάρπες. Είναι η περίπτωση που οι τεχνικές ραφής αναδεικνύουν τα υφάσματα στις συλλογές Dior, Louis Vuitton, Hermes, Berluti.

Και από την απέναντι πλευρά υπάρχει η άλλη άποψη. Της σχολιαστικής εμφάνισης. Σε αυτήν την κατηγορία τα ρούχα μιλάνε για τα κοινωνικά φαινόμενα, για τις διαπροσωπικές σχέσεις, για τις καλλιτεχνικές ιδέες. Εδώ εμφανίστηκαν οι νέοι αγρότες της συλλογής Junya Watanabe με τα φαρδιά παντελόνια από σκληρό ντένιμ, τις τιράντες, τα τρακτερωτά παπούτσια, τα καρό πουκάμισα και τις ζακέτες από χοντρή μάλλινη τσόχα με τα δερμάτινα κομμάτια σε ρόλο μπαλώματος στα μανίκια και στις τσέπες. Το σχόλιο του ιάπωνα σχεδιαστή ήταν αφιερωμένο στην αξία της εργασίας στην ύπαιθρο και στην έμφαση του παράταιρου συνδυασμού.

Στις παρισινές συλλογές υπήρχε ένα κοινό στοιχείο με τις ανάλογες συλλογές του Μιλάνου: η διαρκής εμφάνιση των δερμάτινων ρούχων σε όλες τους τις παραλλαγές. Δερμάτινα παντελόνια κάτω από φούστες με πιέτες στον Givenchy, μαύρες δερμάτινες φόρμες με βελούδινα σακάκια στη συλλογή των Viktor & Rolf, μαύρα πέτα και άλλες λεπτομέρειες στη συλλογή Yves Saint Laurent, μαύρα δερμάτινα μανίκια στα σκούρα μπλε μάλλινα μπουφάν του Lanvin και στους ναυτικούς επενδύτες του Ρικάρντο Τίσι για τον Givenchy.

Επίσης τα παντελόνια γίνονται αφορμή για μεγάλη συζήτηση σχετικά με την ανδρική μόδα του ερχόμενου χειμώνα. Οι διαφορές μήκους και ύψους της μέσης θέτουν τα όρια ηλικίας των ανδρών. Για τη νέα γενιά που δέχεται επιρροές από ποπ καλλιτεχνικά ρεύματα και τις σύγχρονες φόρμες του ντιζάιν δεν υπάρχει ενδοιασμός για ένα παντελόνι με φαρδιά πατζάκια κομμένα στη μέση της γάμπας (Kris van Assche) ή λίγο πάνω από τον αστράγαλο (Comme des Garcons). Φτάνει το σακάκι ή το μαύρο ζιβάγκο να έχει καλή εφαρμογή τονίζοντας τους τετράγωνους ώμους.

Για τους κυρίους με αυστηρά πρότυπα κομψότητας, τα χακί κοστούμια Dior και τα σύνολα μπουφάν με ίσιο παντελόνι με ραμμένη τσάκιση στον Berluti είναι μία ασφαλής ανανέωση. Εκείνοι δε που προτιμούν τον κομψό συνδυασμό του λευκού-μαύρου μπορούν να ανατρέξουν σε παλιές φωτογραφίες του Φρεντ Αστέρ για να εντοπίσουν την αφετηρία της αλλαγής στη γραμμή της συλλογής Rick Owens.