Η τρίωρη περίπου συζήτηση διεξήχθη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε καλό κλίμα. Οι εκπρόσωποι της τρόικας διευκρίνισαν ότι δεν θεωρούν την επόμενη συνάντηση ως το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου, τον οποίο, όπως τόνισαν, σέβονται απολύτως.

Τα χρονικά περιθώρια, πάντως, στενεύουν, αφού είναι γνωστό ότι μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να κλείσουν όλα τα θέματα που θεωρούνται ως προαπαιτούμενα για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Μισθολογικό κόστος

Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρευρίσκοντο η γενική γραμματέας του υπουργείου Άννα Στρατινάκη και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν λεπτομέρειες για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου και επανέφεραν όλα τα θέματα που έχουν θέσει κατά καιρούς, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις κατώτερες αμοιβές και του 13ου και 14ου μισθού.

Επανέλαβαν ότι θεωρούν τη μείωση του μισθολογικού κόστους προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Από την πλευρά του υπουργείου υποστηρίχθηκε η άποψη ότι μια οριζόντια μείωση των αμοιβών θα αυξήσει την ύφεση και θα μειώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, με δεδομένο ότι οι αμοιβές των εργαζομένων, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί μεσοσταθμικά μειώσεις της τάξης του 12%.

Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας υποστήριξαν, επίσης, ότι υπάρχουν ήδη εναλλακτικές δυνατότητες που παρέχονται στους εργοδότες για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και επικαλέστηκαν τα πρόσφατα στοιχεία του ΣΕΠΕ, που αποδεικνύουν αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων που συμφωνούνται, με βάση το άρθρο 37, καθώς και των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν και το θέμα των εργασιακών σχέσεων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, όχι ως προς το ύψος των αμοιβών, αλλά ως προς κανονισμούς, όρους και σχέσεις εργασίας, όπως η αρχαιότητα, οι μετακινήσεις και οι μεταθέσεις, που πάντως αποτελούν όρους των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στην τρόικα παρουσιάστηκε το σχέδιο του υπουργείου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται για τη μείωση κατά 10%, η οποία θα παραχωρηθεί σε εργοδότες, εφόσον καταβάλουν μισθούς και εισφορές, μέσω του τραπεζικού συστήματος και είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών.

Η τρόικα δέχθηκε ότι το μέτρο μπορεί να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και στη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.

Επικουρικές συντάξεις

Για το θέμα των επικουρικών συντάξεων, το υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμο να νομοθετήσει, με βάση τις υπάρχουσες μελέτες, εφόσον, όμως, υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το σχέδιο ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων, το οποίο θεωρούν «σημαντική παρέμβαση», επανέλαβαν, ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις στην επικουρική ασφάλιση έχουν συμφωνηθεί και αποτελούν δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών.

Απαντήσεις ζητά το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι «τα έγγραφα που βρέθηκαν στο τραπέζι του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου και έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ δεν ξεμπροστιάζουν μόνο την υποκρισία και δολιότητα των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ, αποκαλύπτουν και τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης και των βιομηχάνων σε βάρος των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων».

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση «να μην παριστάνει ότι το κατάπτυστο έγγραφο δεν την αφορά» και την καλεί να απαντήσει: Είναι δική της η νομοθετική πρόταση για την αναστολή όλων των κλαδικών, εθνικών και τοπικών συλλογικών συμβάσεων; Αν όχι ποιος την επεξεργάστηκε; Είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι έχει διαμορφωθεί εν αγνοία της.