Πάγωμα των μισθών και των ωριμάσεων στον ιδιωτικό τομέα για μία τριετία είναι το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο ζήτημα των μισθών και του κόστους εργασίας που έχει θέσει η τρόικα.

Αυτό προκύπτει από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος προωθεί μετριοπαθέστερη λύση για τους μισθούς, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη που θα προκαλούσε η υιοθέτηση πολιτικών μείωσής τους που έχει ζητήσει η τρόικα με την επιστολή που έχει στείλει στην κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας δεν θίγει τις κατώτατες αποδοχές, ούτε τον 13ο και 14ο μισθό, που θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται κανονικά εφόσον υπάρξει συμφωνία. Με την πρόταση αυτή προσέρχεται η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, ενώ θεωρεί ότι υπάρχει έδαφος η πρόταση αυτή να γίνει αποδεκτή από τους κοινωνικούς εταίρους.

Σημειώνεται ότι τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου, είχε ζητήσει η τρόικα και συγκεκριμένα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτήν Ματίας Μορς με την επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στην εν λόγω επιστολή ο κ. Μορς επεσήμαινε ότι το θέμα της μείωσης των μισθών «πρέπει να συζητηθεί χωρίς ταμπού». Ειδικότερα, για τους κατώτατους μισθούς ανέφερε ότι «πρέπει να μειωθούν και στη συνέχεια να παγώσουν». Καλούσε μάλιστα την κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν κατέληγε σε σχετική συμφωνία ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, «να είναι έτοιμη να νομοθετήσει».

Το σχέδιο. Αναλυτικότερα, το κυβερνητικό σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει:

n Την καταβολή κανονικά της αύξησης 2,5% από τον ερχόμενο Ιούλιο στον κατώτατο μισθό που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ετσι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από 751 ευρώ σήμερα σε 769 ευρώ.

n Το πάγωμα κατά την τριετία 2013-2015 του νέου (769 ευρώ) κατώτατου μισθού παράλληλα με το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάσεων.

n Την κανονική καταβολή του 13ου και 14ου μισθού.

Μάλιστα το σενάριο αυτό προτείνεται να προωθηθεί στη Βουλή με σχέδιο νόμου και όχι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Τα επιχειρήματα. Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να προβάλει ως επιχειρήματα για να αποφευχθεί η μείωση των μισθών τα ακόλουθα:

n Η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 1995-2009 κατά 26,8% δεν οφείλεται στις αυξήσεις των μισθών. Οι μισθοί συμμετέχουν μόνο κατά το ένα πέμπτο στον παράγοντα ανταγωνιστικότητα και μια νέα μείωσή τους θα επέφερε μόνο μεγαλύτερη ύφεση.

n Ηδη στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά. Ενδεικτικό είναι ότι μείωση έως και 42% προβλέπουν οι 52 επιχειρησιακές συμβάσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ εργοδοτών και ενώσεων προσώπων ή σωματείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ (Επιθεωρητές Εργασίας), οι συμβάσεις αυτές καλύπτουν συνολικά 17.531 εργαζομένους και ήρθαν να προστεθούν στις 12 ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πριν από την ψήφιση του τελευταίου εφαρμοστικού νόμου.