Προβληματισμένη για το μέγεθος της ύφεσης εμφανίσθηκε η αντιπροσωπεία της τρόικας στην πρώτη της συνάντηση χθες με το οικονομικό επιτελείο, επισημαίνοντας ότι πρέπει στο εξής να δοθεί έμφαση στον περιορισμό της και στην επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντήθηκαν για δύο ώρες με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τους αναπληρωτές υπουργούς Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Ζανιά.

«Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές;» διερωτήθηκαν οι τεχνοκράτες της τρόικας, οι οποίοι θεωρούν ότι η ανάκαμψη πρέπει να στηριχθεί βασικά στις εξαγωγές και αυτό θα γίνει μόνο αν μειωθούν οι τιμές. Μάλιστα επισήμαναν χαρακτηριστικά ότι παρά την ύφεση και τη μείωση των εισαγωγών, το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών δεν έχει μειωθεί αρκετά, καθώς η αύξηση των εξαγωγών δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θα μπορούσε να ήταν αν είχαν μειωθεί οι τιμές.

Στους παράγοντες που κρατούν υψηλά τις τιμές, πάντως, οι τροϊκανοί περιλαμβάνουν και τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, για τις οποίες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να διαμορφωθούν χαμηλότερα, αν η αγορά εργασίας ήταν πιο ευέλικτη. Επίσης διαπιστώνουν έλλειψη ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κρατούν υψηλά τις τιμές και τα κέρδη τους.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες με στόχο να ολοκληρωθούν προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας και να υπογραφεί ένα προσωρινό μνημόνιο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιανουαρίου, όπως έχει αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.