Μία ημέρα μετά τη δεύτερη αρχειοθέτηση των καταγγελιών των οικονομικών εισαγγελέων περί «παρεμβάσεων» στο έργο τους, ο κ. Γρηγόρης Πεπόνης με έγγραφό του προς τον Αρειο Πάγο ζητά να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία που έχει σχηματίσει για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το έλλειμμα του 2009, «δείχνοντας» προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Εάν δεν πρόκειται για μία ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μία καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τον λαό μας» ήταν η άμεση απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος ζητεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να προχωρήσει στις «εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες» – δηλαδή να αντικαταστήσει τον κ. Πεπόνη. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι και πηγές από τον Αρειο Πάγο συνέδεαν, τουλάχιστον χρονικά, την «απόλυτα νόμιμη ενέργεια», όπως τη χαρακτήριζαν, του κ. Πεπόνη με τις τελευταίες εξελίξεις της έρευνας για τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας στο διαβιβαστικό του έγγραφο απαριθμεί τις καταθέσεις των 17 μαρτύρων σχετικά με τον προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009. Για τον λόγο αυτό, αμελλητί – όπως ορίζει ο νόμος -, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο φάκελος πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών Οικονομικών.

Η έρευνα είχε αρχίσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αφορμή καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009. Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου.

Πριν από λίγες μέρες είχε λάβει προθεσμία, προκειμένου ο εισαγγελέας να εξετάσει νέους μάρτυρες και βρισκόταν εν αναμονή της κλήσης του.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας στηρίζεται στη διάταξη του νόμου περί ευθύνης υπουργών και επέλεξε πριν τον εξετάσει να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή και εάν αρχειοθετηθεί για τα πολιτικά πρόσωπα να συνεχίσει την έρευνά του για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Η ογκώδης δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, ο οποίος θα αποφασίσει εάν και πότε θα σταλεί ο φάκελος στη Βουλή.