Το «θετικό ρεύμα» είχε φτάσει ήδη από τις υποψηφιότητες της ασπρόμαυρης γαλλικής ταινίας «The Artist» στις Χρυσές Σφαίρες και συνεχίστηκε τώρα με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των βρετανικών BAFTA, αφού ενδιαμέσως είχε προηγηθεί η διάκρισή του με τρία βραβεία στις Χρυσές Σφαίρες του 2012.

Η συντομογραφία BAFTA προέρχεται από τα αρχικά του British Academy of Film and Television Arts. Οι εν λόγω βρετανοί ακαδημαϊκοί λοιπόν απέδωσαν στο… γαλλικό «The Artist» 12 υποψηφιότητες για τα βραβεία BAFTA, συμπεριλαμβανομένων αυτών της καλύτερης ταινίας, καλύτερου ανδρικού και γυναικείου ρόλου, σκηνοθεσίας και πρωτότυπου σεναρίου.

Με 11 υποψηφιότητες για BAFTA ακολουθεί το κατά κάτι… χιλιόμετρα ψηλότερο «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» («Tinker Tailor Soldier Spy»), μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Τον ΛεΚαρέ, σκηνοθετημένη από έναν… Σουηδό, τον Τόμας Αλφρεντσον του «Ασε το κακό να μπει».

Εκτός από το «Artist», βέβαια, υπάρχει και μια άλλη ταινία που ανατρέχει στην ιστορία του σινεμά, η τελευταία του Μάρτιν Σκορσέζε ονόματι «Hugo», που γυρίστηκε σε 3D («η καλύτερη χρήση του 3D που έχω δει ποτέ στο σινεμά, και συμπεριλαμβάνω τις δικές μου ταινίες», δήλωση του Τζέιμς Κάμερον, παρακαλώ) και απέσπασε εννέα υποψηφιότητες.

Το χαριτωμένο της υπόθεσης είναι ότι η πρώτη καθαρά βρετανική ταινία που βρίσκουμε στη λίστα είναι το «Μια εβδομάδα με τη Μέριλιν» με έξι υποψηφιότητες, ακολουθούμενη από τα «The Help» και «Το άλογο του πολέμου» με πέντε.

Tις υποψηφιότητες των βραβείων παρουσίασαν ο σταρ του Χάρι Πότερ, Ντάνιελ Ράντκλιφ, μαζί με τη Χόλιντεϊ Γκρέιντζερ. Οι νικητές των Χρυσών Σφαιρών για α’ ανδρικό και α’ γυναικείο ρόλο, Τζορτζ Κλούνι και Μέριλ Στριπ, βρίσκονται υποψήφιοι πάλι για την ίδια θέση.

Αυτή τη φορά έχουν να αντιμετωπίσουν ο μεν κυρίως τον Ζαν Ντιζαρντέν («The Artist») και η δε τις Μισέλ Γουίλιαμς («Μια εβδομάδα με τη Μέριλιν»), Μπερενίς Μπεγιό («The artist») και, κυρίως, την Τίλντα Σουίντον του «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» που δυστυχώς αγνοήθηκε από τους έλληνες σινεφίλ.

Η απονομή των βρετανικών βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο, στο Κόβεντ Γκάρντεν.