Ο οίκος θεωρεί ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων «ίσως δεν αρκούν για την πλήρη αντιμετώπιση των συστημικών πιέσεων στην ευρωζώνη», δηλαδή τις συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το κλίμα για τα ομόλογα χωρών της ευρωζώνης στις αγορές κεφαλαίου, την επιδείνωση των προοπτικών για ανάπτυξη αλλά και την «ανοικτή και παρατεταμένη διάσταση απόψεων στις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».

Η συμφωνία της 9ης Δεκεμβρίου «δεν έχει οδηγήσει σε μία υπέρβαση επαρκούς έκτασης». Μία πολιτική που βασίζεται μόνο στη λιτότητα είναι μία πολιτική που κινδυνεύει «να υπονομευτεί από μόνη της», εξανεμίζοντας τα δημόσια έσοδα.

Παράλληλα, η S&P επικροτεί τη στάση που έχει κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας πως η νομισματική της πολιτική υπήρξε καθοριστική στην αποτροπή απώλειας της εμπιστοσύνης των αγορών.

Η βασικότερη ανησυχία πίσω από τις υποβαθμίσεις, κυρίως της Γαλλίας, είναι οι επιπτώσεις στην αξιολόγηση του EFSF, του ταμείου στήριξης για την ευρωζώνη: το «ΑΑΑ» του Ταμείου δικαιολογείται ουσιαστικά με την άριστη αξιολόγηση Γερμανίας και Γαλλίας, που συνεισφέρουν και εγγυώνται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του.

Για τα 15 συνολικά μέλη της ΕΕ, που ο ίδιος οίκος αναθεώρησε σήμερα την ανάλυσή του για τις οικονομίες τους, η προοπτική της οικονομίας τους γίνεται αρνητική, αναθεώρηση με την οποία προοιωνίζονται υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας κατά την προσεχή 2ετία, «τουλάχιστον κατά μία, στις 3, πιθανότητες».

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα «κατάπληκτος» για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα αρκετών χωρών, ενώ η ευρωζώνη

λαμβάνει αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν κινητοποιηθεί για την ενίσχυση του ελέγχου των δημοσιονομικών και τη διακυβέρνηση της νομισματικής ένωσης, μένω κατάπληκτος για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης S&P, και επί της ουσίας, για την αξιολόγησή του που δεν λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε ανακοίνωσή του.

Ο Μπαρνιέ επισήμανε το γεγονός ότι «παντού, σε κάθε χώρα, καταβάλλεται πρωτοφανής προσπάθεια για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, κοινοί κανόνες καθιερώνονται διασφαλίζοντας για το μέλλον μια οικονομική και δημοσιονομική ένωση που πρέπει να συμβαδίσει με την νομισματική ένωση, και στο τέλος, υπάρχει σαφής δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υποστηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης».

Η Γαλλία έχασε χθες το πολύτιμο τριπλό Α από τον οίκο S&P που πλέον αξιολογεί την πιστοληπτική της ικανότητα στο ΑΑ+, μια βαθμίδα χαμηλότερα.

Ο S&P υποβάθμισε επίσης οκτώ ακόμη χώρες της ευρωζώνης αλλά όχι τη Γερμανία, αναζωπυρώνοντας την κρίση ύστερα από μια περίοδο ηρεμίας στις χρηματαγορές.

Η αντίδραση της Γαλλίας

Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας ήταν μια «αναμενόμενη» απόφαση, αλλά ήλθε σε «ακατάλληλη στιγμή» και επίσης ότι δεν πρέπει να «δραματοποιηθεί, αλλά ούτε

και να υποτιμηθεί».

«Μπορούμε να πούμε ότι ήλθε σε ακατάλληλη στιγμή δεδομένων των προσπαθειών της ευρωζώνης, προσπαθειών που αναγνωρίζουν άλλωστε και οι επενδυτές», τόνισε ο Φιγιόν και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σήμα συναγερμού που δεν πρέπει να δραματοποιηθεί, αλλά ούτε και να υποτιμηθεί.

Ο γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος» «ν΄αλλάξουν οι σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας».

«Οι τύχες της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι απολύτως συνδεδεμένες» τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός.

Καθόλου αιφνιδιασμένη από το μπαράζ υποβαθμίσεων χωρών της Ευρωζώνης από την Standard & Poor’s δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε κομματική συνάντηση στο Κίελο.

Δήλωσε ότι η Standard & Poor’s είναι ένας από τους τρεις οίκους αξιολόγησης και τόνισε ότι τώρα θα πρέπει να πάμε πιο γρήγορα μπροστά με δημοσιονομική πειθαρχία.

Δεν αιφνιδιαστήκαμε, έχουμε δρόμο μπροστά μας για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών, είπε η Μέρκελ.

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία μπορεί να στηρίξει τον EFSF και ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί ο μόνιμος μηχανισμός.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πλευρά του, διαβεβαιώνει ότι η Ευρωζώνη θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες της και «θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών». «Η έξοδος από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης δεν μπορεί να μπαίνει σε αμφισβήτηση» τονίζει.