Τι χρειάζεται κανείς για να αναλύσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ; Παλαιότερα, αρκούσε μία δημοσκόπηση. Τώρα πια, το μικροσκόπιο είναι πιο χρήσιμο…

Το ΠΑΣΟΚ έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο. Για να τη σώσει; Ενδεχομένως. Το σίγουρο είναι ότι δεν κατάφερε να σώσει τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι είναι και οι ψηφοφόροι. Εξ ου και τα θλιβερά ποσοστά.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πάει στις εκλογές – όποτε κι αν γίνουν – με τον Γιώργο Παπανδρέου επικεφαλής; Οποιος απαντά «ναι» στο σχετικό ερώτημα, είτε είναι αθεράπευτος πλακατζής είτε θέλει να ευνοήσει κάποιο άλλο κόμμα.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πάει στις εκλογές με επικεφαλής κάποιον από τους υπουργούς της κυβέρνησης Παπαδήμου; Ενδεχομένως, αλλά σε αυτή την περίπτωση ισχύει – σε παραλλαγή – η ρήση του Θόδωρου Πάγκαλου. Δηλαδή, «μαζί τα κάναμε». Οπότε…

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εκλέξει τον νέο του πρόεδρο με τις διαδικασίες που εγκαινίασε το 2004, την «ανοιχτή» εκλογή από μέλη και «φίλους»; Πώς δεν μπορεί; Είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν κάποιοι ήρωες, οι οποίοι θα αψηφήσουν τα σίγουρα γιαούρτια και τους αναμενόμενους τραμπουκισμούς. Πάντως, οι πράσινοι βουλευτές δεν τα αψήφησαν στο μπαρ Κιου.

Ο γόρδιος δεσμός

Και τέλος πάντων ακόμα και αν τα ξεπεράσουν όλα αυτά, παραμένει ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα. Τι θα λένε προεκλογικά; Οτι έσωσαν την Ελλάδα; Οτι χαντάκωσαν την Ελλάδα; Οτι πρέπει να τους χρωστάμε και χάρη; Οτι οφείλουμε να τους μαυρίσουμε;

Κάθε κόμμα, όπου γης, λέει κάποια πράγματα προεκλογικά. Τι θα λέει τώρα το ΠΑΣΟΚ; Οτι το Μνημόνιο δεν ήταν σωστό; Μα, αυτοί το συμφώνησαν. Οτι πρέπει να μειωθεί η φορολογία; Μα, αυτοί την εκτίναξαν. Οτι το μέλλον μας είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός; Μα, δεν υπήρξε συντηρητικό μέτρο που να μην το εφάρμοσαν…

Εν ολίγοις, ένας γόρδιος δεσμός που ξεπερνά κατά πολύ το πρόβλημα που ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου. Και το πώς λύνονται οι γόρδιοι δεσμοί είναι γνωστό σε όλους…