Πιο συγκεκριμένα, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις των δήμων Γραμματικού και Κερατέας Λαυρεωτικής, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις του 2009, με τις οποίες παρατάθηκε έως 30 Οκτωβρίου 2013 η χρονική διάρκεια ισχύος των υπουργικών αποφάσεων που ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων» στη θέση «Βραγόνι» της Κερατέας και στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού.

Ακόμη, η ισχύς των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή των επίμαχων δύο έργων παρατάθηκε μεν μέχρι 30 Οκτωβρίου 2013, αλλά χωρίς να επέλθουν ουσιαστικές μεταβολές στους αρχικούς περιβαλλοντικούς όρους.

Οι θέσεις «Βραγόνι» και «Μαύρο Βουνό» εντάσσονται στο σχεδιασμό (Β’ φάση σχεδιασμού) διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής και έχουν εγκριθεί με το νόμο 3164/2003.

Οι θέσεις των Δήμων

Στις προσφυγές τους, οι Δήμοι υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Κερατέας και του Γραμματικού και στην υγεία των κατοίκων των δύο αυτών περιοχών, καθώς και στα αρχαία ευρήματα.

Ακόμη, υποστήριζαν ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου με την οποία εγκρίθηκε η Β’ φάση σχεδιασμού της διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής, στην οποία στηρίχθηκε η αρχική έγκριση περιβαλλοντικών όρων και καθορίστηκαν ως κατάλληλες για την κατασκευή ΧΥΤΥ στη νοτιοανατολική Αττική οι θέσεις «Βραγόνι» Κερατέας και «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς των Δήμων, άλλους ως αβάσιμους ή απαράδεκτους και άλλους ως αόριστους.

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η παράταση των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων του 2009 για την κατασκευή των δύο ΧΥΤΥ δεν είναι αντίθετη σε καμία συνταγματική διάταξη, δεν αντιβαίνει τους νομοθετικούς κανόνες της ΕΕ και είναι σύμφωνη με την ελληνική νομοθεσία.