Επίσης, πρόσθεσε ότι «από τη μεγάλη μείωση του χρέους και του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του θα εξοικονομηθούν πόροι που μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι θα πρέπει να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα για να αρχίσει η χρηματοδότηση της χώρας.

«Η συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους, μια σύνθετη διαδικασία από μόνη της, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας. Από την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εξαρτάται επίσης και η υλοποίηση της συμφωνίας μείωσης του δημόσιου χρέους στα πλαίσια του PSI. Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της. Η μια είναι προϋπόθεση της άλλης», ανέφερε.

Δύο κύριοι στόχοι

Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε δυο κύριους στόχους για το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Τη δημοσιονομική εξυγίανση με την προσδοκία, όπως είπε, «να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ο προϋπολογισμός του 2012 ώστε να σταθούμε στα πόδια μας χωρίς να δημιουργούμε νέο δημόσιο χρέος», και την αποκατάσταση και στη συνέχεια τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Παπαδήμος εξήγησε ότι η Ελλάδα έφτασε εδώ γιατί απέτυχε στους δύο παραπάνω τομείς και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανάκαμψη αν δεν γίνει εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχουν στο μέλλον περιθώρια για «επιστροφή σε πολιτικές  υψηλών ελλειμμάτων και υπερχρέωσης».

Επανέλαβε σχετικά με τη αναγκαιότητα ρύθμισης του μισθολογικού κόστους ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ότι δεν παρεμβαίνει μέχρι να ολοκληρωθεί.

Να πιάσουν τόπο οι θυσίες

Εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του ότι οι σημαντικές  θυσίες που έχει κάνει μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός θα πιάσουν τόπο και πως το μέλλον της χώρας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

Κάλεσε τέλος όλους, με συστηματική δουλειά, να ολοκληρώσουν την προσπάθεια για να ξεπεραστεί η κρίση.

«Έχουμε ήδη διανύσει τη μισή απόσταση. Εάν σταματήσουμε, θα πάνε οι θυσίες χαμένες. Εάν συνεχίσουμε με γενναιότητα το δρόμο της προσαρμογής ως το τέλος, οι κόποι του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν. Δεν υπάρχουν οικονομικά θαύματα. Υπάρχει μόνο η σκληρή πειθαρχημένη δουλειά και η ενότητα του πολιτικού κόσμου και του ελληνικού λαού. Με αυτές τις προϋποθέσεις θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα μπορεί να εκπλήξει ξανά», κατέληξε ο κ. Παπαδήμος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από