Ο εξαιρετικός Ηλυσιακός ηττήθηκε από το «φάντασμα» του Ολυμπιακού (77-73) στο φινάλε, κυρίως λόγω του διαιτητικού τρίου αλλά και χάρις στο «μέταλλο» αυτού του μεγάλου (και μοναδικού στο Λιμάνι) παίκτη-ηγέτη που λέγεται Σπανούλης.

Τα σημάδια αυτού του σκληρού για τους Ιλισιώτες αποτελέσματος πλήρωσαν το προστατευτικό αλλά και η πόρτα των αποδυτηρίων της ομάδας, στα οποία ξέσπασαν αγανακτισμένοι οι παίκτες του Κώστα Φλεβαράκη.

Οι ρέφερι δεν στάθηκαν στο ύψος τους και στο δεύτερο ημίχρονο έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια. Ισως γιατί δεν πίστευαν και αυτοί στα μάτια τους, βλέποντας τον θεωρητικά αδύναμο Ηλυσιακό («… με μπάτζετ όσο κοστίζουν 1-2 παίκτες του Ικάρου ή της Δράμας» όπως εύστοχα παραδέχτηκε ο προπονητής τους) να προηγείται 17 πόντους στο 22ο λεπτό (48-31)!

Ακόμα και ο πιο έμπειρος Γκούμας, πόσω μάλλον οι άπειροι Τσώνος και Κοτσιμπός λύγισαν και επηρεάστηκαν περισσότερο από το όνομα των Ερυθρολεύκων (καθώς το γήπεδο ήταν παγωμένο, τόσο λόγω έλλειψης θέρμανσης, όσο και για τους μόλις 300-400 θεατές που βρέθηκαν διασκορπισμένοι στις εξέδρες).

Ετσι επέτρεψαν τη σκληρή άμυνα των γηπεδούχων, που βρήκαν σωτηρία εκτός από τους γκρι και στο πρόσωπο του Σπανούλη. Ο Ιβκοβιτς ήθελε να τον επαναφέρει ομαλά για λίγα λεπτά. Τον έριξε όμως άρον άρον στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και αυτός πρόλαβε σε 15 λεπτά να τα κάνει σχεδόν όλα (15 π., 2 ασίστ, 1 κλ., 3/6 τρ. και ηγετική παρουσία).

Εξαιρετικός και ο πολύ σταθερός φέτος Πρίντεζης (20 π., 8 ρ.) και καθοριστικός στο φινάλε ο Παπανικολάου (13 π. και 6 ρ.), ιδιαίτερα με τις 4/4 βολές έπειτα από (ανύπαρκτο) φάουλ που κέρδισε από τον Κασελάκη και συνδυάστηκε με τεχνική ποινή. Εκεί έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 69-67.

Από τους φιλοξενουμένους ο Καμερουνέζος Νάνα Ενγκουάιερα (16 π. και 17 ριμπ.!) είχε πετύχει ήδη νταμπλ-νταμπλ στο 17′ (14 π., 11ρ.), ενώ ο Ντάριλ Τόμσον (17 π.) τους κράτησε στο παιχνίδι μέχρι το τελευταίο λεπτό όταν μείωσε με τρίποντο στο 74-73. Πολλή δουλειά ο Γαλιώτος (13 π., 7ρ.) και σταθερή αξία ο Νίκος Χατζής (14 π.). Ολα αυτά όμως δεν εξαργυρώθηκαν, με τους ρέφερι να μη βλέπουν ούτε τον «Ντούντα», ο οποίος σε μια φάση που διαμαρτυρήθηκε έχοντας δίκιο έφτασε μέχρι κάτω από το καλάθι του Ηλυσιακού χωρίς επιπτώσεις.

«Νιώθω ντροπή γιατί έγιναν πράγματα που δεν τιμούν το ελληνικό μπάσκετ. Πρέπει να αφήνουν τις ομάδες να νικούν όταν μπορούν, αυτές οι εκπλήξεις θα φέρουν τον κόσμο στο γήπεδο. Απλώς ρώτησα τον ρέφερι γιατί και μου έδωσε τεχνική ποινή» τόνισε ο Λεωνίδας Κασελάκης, ενώ ο προπονητής του Κώστας Φλεβαράκης αποφάνθηκε: «Δεν ξέρω αν πέρυσι έκανε καλό στον Ολυμπιακό ο τρόπος που μας νίκησε. Εύχομαι να του κάνει φέτος, που μου αρέσει πολύ περισσότερο ως ομάδα».

Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς από την πλευρά του (που επέλεξε χθες τον αμερικανό φόργουορντ Τζο Ντόρσεϊ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την Κάχα Λαμποράλ και σήμερα περνά από ιατρικές εξετάσεις), ξέσπασε: «Ισως ήταν καλύτερα να χάναμε. Δεν πάμε έτσι πουθενά ως ομάδα. Δεν έχουμε τελικά παίκτες-ηγέτες που να αντέχουν το βάρος. Κάποιοι παίκτες μου νόμιζαν πως θα νικήσουν περπατώντας σήμερα. Αν είναι δυνατόν. Δηλαδή είδαν τον Σπανούλη να επιστρέφει και επαναπαύτηκαν. Δεν θέλω να το πιστεύω. Ετσι δεν πάμε πουθενά και πρέπει να δουλέψουμε πολύ σε αυτό το κομμάτι».