Κρατικά και ιδιωτικά funds από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους δεκάδες δισ. πετροδολάρια είναι πρόθυμα να έλθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, σε τράπεζες, σε λιμάνια, σε ξενοδοχεία, σε ακίνητα, σε πετρέλαια, φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Χθες στις αίθουσες ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Λαγονήσι 24 μεγάλοι κρατικοί και ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι συνόδευαν τον υπουργό Εξωτερικών σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, είχαν επαφές με περίπου 300 στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες διαφόρων μορφών: συμμετοχές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων και μεικτές ελληνοαραβικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σε διαδοχικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν και τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Mανιάτη, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον των ΗΑΕ να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην ενέργεια και στις έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στην Ελλάδα.

Από ελληνικής πλευράς στο Λαγονήσι βρέθηκαν σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα βρέθηκαν στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών που θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην κατασκευαστική αγορά των χωρών του Κόλπου, βιομηχανιών τροφίμων, αλλά και φαρμακευτικών εταιρειών που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες στις χώρες αυτές.

Ετοιμοι να έρθουν. Σύμφωνα με έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο που γνωρίζει καλά τις πραγματικές προθέσεις των Αράβων, «τα κεφάλαια από τα ΗΑΕ είναι έτοιμα να έρθουν στην Ελλάδα, αφού όμως διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη». Συγκεκριμενοποιώντας τα επενδυτικά ενδιαφέροντα των ομίλων και των funds από τα ΗΑΕ αποκάλυψε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι στο στόχαστρο των σεΐχηδων είναι και ελληνικές τράπεζες, οι οποίες λόγω του δικτύου των καταστημάτων τους στα Βαλκάνια αποτελούν «ισχυρό πόλο έλξης για τα αραβικά κεφάλαια». Δεν είναι τυχαίο ότι στους ομίλους που συμμετείχαν στο φόρουμ συμπεριλαμβάνονται δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΑΕ: η Abu Dhabi Commercial Bank και η Mashrek Bank.

Σαφές είναι και το ενδιαφέρον των σεΐχηδων για τις αποκρατικοποιήσεις στα Ελληνικά Πετρέλαια και στη ΔΕΠΑ. Στο φόρουμ συμμετείχαν η Dana Gas, μία από τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής φυσικού αερίου, η International Petroleum Investment Company και η Abu Dahbi National Oil Company που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου.

Ισχυρό ενδιαφέρον υπάρχει και για τη διαχείριση και εκμετάλλευση λιμανιών. Στο φόρουμ συμμετείχε η Abu Dhabi Ports Company και φυσικά και ο δικός μας ΟΛΠ, ο οποίος εκτός από τη μερική του ιδιωτικοποίηση προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες και σε μια σειρά επενδυτικά προγράμματα.

Μεγάλη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς υπήρχε και από την πλευρά των θυγατρικών εταιρειών μεγάλων ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην αγορά εκμετάλλευσης αστικών ακινήτων: Εθνική, Alpha Bank, Eurobank.