Ο ίδιος τόνισε πως η υψηλή εκπροσώπηση, ο αριθμός συμμετοχής επιχειρηματικών και επενδυτικών φορέων αποτελεί μία ακόμα απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει.

«Είμαστε εδώ για να τείνουμε χείρα βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε λίγο πριν την υπογραφή μνημονίου κατανόησης από τους προέδρους των επιτροπών κεφαλαιαγοράς των δύο χωρών, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα, στο πλαίσιο της διεξαγωγής των εργασιών του φόρουμ.

«Μας ενδιαφέρουν όχι μόνον τα τωρινά, αλλά και τα μελλοντικά σας βήματα», προκειμένου «να συμβουλεύσουμε τους επιχειρηματίες και επενδυτές», τόνισε.

Τις εργασίες του φόρουμ που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι, άνοιξε με την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, κάνοντας λόγο για «στενή σχέση φιλίας και αλληλοεκτίμησης» με τον κ. Ναχιάν. Είναι, είπε, η τρίτη φορά φέτος που βρίσκεται στην Ελλάδα και συνέδεσε την παρουσία του Σεϊχη με τη βροχή στην Αττική, λέγοντας ότι αποτελεί «ευλογία».

«Αδελφή χώρα», χαρακτήρισε την Ελλάδα ο κ. Ναχιάν και ευχήθηκε επιτυχία στην κυβέρνηση.

«Προσβλέπουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας των ιδιωτικών τομέων», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά τις δυσκολίες που ζει η Ελλάδα και παρά την κρίση και σε άλλες χώρες, υπάρχουν δυνατότητες που μπορούν να αποδειχθούν πραγματικές ευκαιρίες.

Προέτρεψε δε για μία συνεργασία με αμοιβαίο όφελος, με σκοπό την ευημερία, τη σταθερότητα και την ειρήνη. «Το κράτος μας έχει ζήσει διάφορες επενδυτικές φάσεις, αλλά η πολιτική μας ήταν και παραμένει σταθερή στην αξιοποίηση των εμπειριών που κέρδισε μέχρι σήμερα», σημείωσε.

«Η Ελλάδα είναι συμπαραστάτης των Εμιράτων στις διαπραγματεύσεις για την Ελεύθερη Εμπορική Ζώνη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία νέου επιχειρηματικού πλαισίου, ενώ σκέψεις για την ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα του τουρισμού διατύπωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος.

Περί τις 140 ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στα Εμιράτα και ειδικότερα στις κατασκευές, τις τηλεπικοινωνίες, το λογισμικό και αλλού, ενώ για το 2012 οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες έχουν σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, συμμετοχή σε 10 διεθνείς εκθέσεις και σε στοχευμένες επιχειρηματικές αποστολές.

Στο οικονομικό φόρουμ του Λαγονησίου, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 60 επιχειρηματικοί και επενδυτικοί φορείς από τα Εμιράτα, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εξετάζονται επενδύσεις και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, εξαγωγές και κοινοπραξίες, σε ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενέργεια, τουρισμό, υποδομές, ΑΠΕ, ορυκτά, νέες τεχνολογίες και τρόφιμα.

Το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί στοχευμένες συζητήσεις σε στρογγυλά τραπέζια, ενώ το βράδυ ο κ. Πάγκαλος θα παραθέσει δείπνο, με κύριο ομιλητή τον έτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από