Ο σάλος που έχει ξεσπάσει μοιραία έχει θορυβήσει όσες γυναίκες έχουν υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση για αύξηση του μεγέθους του στήθους τους ή για αποκατάσταση έπειτα από μαστεκτομή.
Οι πλαστικοί χειρουργοί δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα από ανήσυχες ασθενείς, πολλές από τις οποίες ζητούν να τους αφαιρέσουν τα ενθέματα.
«Η αυξητική στήθους είναι μια καταξιωμένη επέμβαση, με άμεσα και καλά αποτελέσματα», λέει στα «ΝΕΑ» ο Ανδρέας Γιακουμεττής, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (UEMS). «Τα καλής ποιότητας ενθέματα είναι ανθεκτικά ακόμη και σε προσκρούσεις, όπως σε ένα τροχαίο, και δεν σπάνε διόλου εύκολα. Το όλο θέμα αφορά μια συγκεκριμένη μάρκα ενθεμάτων και όχι συλλήβδην όλα».
«Οταν μια γυναίκα κάνει αυξητική ή επανορθωτική στήθους και της τοποθετείται ένθεμα σιλικόνης, της δίνεται ένα καρτελάκι που, μεταξύ άλλων, αναγράφει τον αριθμό log του ενθέματος, την παρασκευάστρια εταιρεία και τη χώρα προέλευσης», προσθέτει ο κ. Μανδρέκας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής. «Ο αριθμός log είναι ένας κωδικός που ουσιαστικά αποτελεί την "ταυτότητα" του ενθέματος, καθώς δείχνει τι τύπος είναι, πότε παρήχθη κτλ.».
Οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες να ελέγξουν αν στα καρτελάκια τους αναγράφεται η ένδειξη Poly Implant Prothese - France: αντιστοιχεί στα ενθέματα με τη βιομηχανική σιλικόνη. Σε περίπτωση που δεν γράφει κάτι τέτοιο, δεν χρειάζεται να ανησυχούν.
Από την άλλη, αν μια γυναίκα έχει χάσει το καρτελάκι της, μπορεί να απευθυνθεί στον γιατρό της. «Οι περισσότερες ασθενείς τα χάνουν, γι' αυτό κρατάμε αντίγραφα», λέει ο κ. Μανδρέκας.
«Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι είναι πως οτιδήποτε προσθετικό μπαίνει στο σώμα μας - είτε είναι μέταλλο για το πόδι, βαλβίδα για την καρδιά ή ένθεμα για το στήθος - πρέπει να ελέγχεται διά βίου», προσθέτει ο κ. Γιακουμεττής.
«Ολα αυτά τα βιοσυμβατά υλικά που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, και μπορεί να είναι ανθρώπινης, ζωικής ή συνθετικής προέλευσης, είναι ξένα προς τον οργανισμό και συνεπώς θέλουν παρακολούθηση. Δυστυχώς όμως η επιτυχία των επεμβάσεων αυξητικής στήθους είναι τόσο μεγάλη, ώστε πολλές γυναίκες αδιαφορούν και δεν έρχονται για επανέλεγχο».
Ο επανέλεγχος συνιστάται να γίνεται μία φορά τον χρόνο, κατά τον κ. Μανδρέκα. Στο πλαίσιό του γίνεται ψηλάφηση του στήθους και αν χρειαστεί υπερηχογράφημα μαστού, μαστογραφία ή άλλη εξέταση.
Πότε να ανησυχήσουν. Τα ενθέματα σιλικόνης γενικώς έχουν ποσοστό ρήξης κάτω από 1%-2%, ενώ ειδικά αυτά της ΡΙΡ είχαν ποσοστό ρήξης 10% μέσα στον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής.
Αυτή ακριβώς η αδυναμία τους ήταν που κινητοποίησε τις γαλλικές Αρχές και οδήγησε στην απόσυρσή τους από την παγκόσμια αγορά και στην έναρξη της έρευνας που αποκάλυψε ότι περιείχαν βιομηχανική, αντί για ιατρική, σιλικόνη.
Η γυναίκα που έχει ένθεμα σιλικόνης στο στήθος της πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό της αν δει να αλλάζει το σχήμα του στήθους της ή παρουσιάσει κοκκινίλα, πόνο ή φλεγμονή, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το πλέον απαραίτητο όμως είναι ο επανέλεγχος, σύμφωνα με τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού.
Σημειώνεται ότι πλέον στη χώρα μας χρησιμοποιούνται τέσσερις μάρκες ενθεμάτων σιλικόνης, οι οποίες δεν σχετίζονται με την PIP.