Διακόσια πενήντα ζεύγη εμφυτευμάτων στήθους με βιομηχανική σιλικόνη έφτασαν στα χέρια των ελλήνων πλαστικών χειρουργών την περίοδο 2009 -Απρίλιος 2010.

Αυτό αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» οι εταιρείες που νόμιμα έκαναν την εισαγωγή και διάθεση, οι οποίες πλέον δίνουν αναλυτικά στοιχεία για τους παραλήπτες τους στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και στο υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο η επιστημονική ένωση των πλαστικών χειρουργών είχε ενημερωθεί έως χθες το βράδυ για χρήση των εμφυτευμάτων μόνο σε 15-20 ασθενείς.

Τη χρήση των ενθεμάτων στη χώρα μας την τεκμηριώνει η ίδια η απόφαση ανάκλησής τους, την οποία εξέδωσε ο ΕΟΦ ήδη από τις 14 Απριλίου 2010. Βάσει των διαθέσιμων δεδομένων τα προϊόντα έχουν εισαχθεί και χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα. «Οι εταιρείες που έχουν πραγματοποιήσει τη διάθεση των εν λόγω εμφυτευμάτων στην ελληνική επικράτεια οφείλουν να υλοποιήσουν την ανάκληση άμεσα, ενημερώνοντας ιδιαιτέρως τους επαγγελματίες της Υγείας», σημειώνεται σε αυτήν. Και αποσαφηνίζεται ότι πρόκειται για ενθέματα με κωδικούς IMGHC-TX, IMGHC-MX και IMGHC-LS της εταιρείας Poly Implant Prothese (PIP) που βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου σκανδάλου με τη σιλικόνη.

Στην απόφαση δεν περιέχεται ο ακριβής αριθμός των ενθεμάτων που διακινήθηκαν, ούτε αποσαφηνίζεται αν χρησιμοποιήθηκαν όλα. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι τις λεπτομέρειες δεν αποκλείεται να τις γνωρίζει έως το τέλος της εβδομάδας.

«Εχουμε ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για την ακριβή ποσότητα των ενθεμάτων που έφτασαν στην Ελλάδα, πόσα από αυτά διακινήθηκαν και ποιοι ήταν οι γιατροί που τα προμηθεύτηκαν και τελικά τα χρησιμοποίησαν», είπε στα «ΝΕΑ».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας θα λάβει τις αποφάσεις του όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και εκδοθούν οι πολυαναμενόμενες επίσημες οδηγίες από τη Γαλλία και τις ευρωπαϊκές Αρχές για την κοινή αντιμετώπιση του όλου θέματος.

Οι εταιρείες. «ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με τις εταιρείες που αναφέρονται στην απόφαση ανάκλησης, οι οποίες και επιβεβαίωσαν την εισαγωγή και διάθεση των ενθεμάτων.

Η πρώτη από αυτές διακίνησε τα συγκεκριμένα ενθέματα για περίπου 4 μήνες το 2009, προωθώντας 50-60 ζεύγη.

Τον Αύγουστο του 2009 η ΡΙΡ όρισε αποκλειστικό αντιπρόσωπο τη δεύτερη εταιρεία, η οποία ως τις 14 Απριλίου 2010 που αποφασίστηκε η ανάκλησή τους είχε διακινήσει 200 ζεύγη.

Μάλιστα, εκπρόσωπος της δεύτερης εταιρείας επισήμανε στα «ΝΕΑ» ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη των συγκεκριμένων εμφυτευμάτων από πλαστικούς χειρουργούς, οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν επί χρόνια στο εξωτερικό και όταν ήρθαν στην Ελλάδα τα αναζήτησαν, δεδομένου ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν ένα από τα τρία ευρύτερα διαδεδομένα ενθέματα στήθους.

Ωστόσο ο Απόστολος Μανδρέκας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ), είπε στα «ΝΕΑ» πως εν γνώσει της εταιρείας έχει περιέλθει η χρήση μόνον 15-20 ενθεμάτων.

«Ο έλεγχος και η έρευνα που κάναμε στα μέλη μας – περίπου οι μισοί πλαστικοί, δηλαδή 75 γιατροί, κάνουν αυξητική στήθους στην Ελλάδα – έδειξαν ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν ενθέματα από άλλες εταιρείες, τα οποία δεν έχουν πρόβλημα. Εντοπίσαμε 15-20 περιπτώσεις με τα ενθέματα της ΡΙΡ. Οι γυναίκες ενημερώθηκαν από τους γιατρούς τους να πάνε για έλεγχο και αν χρειαστεί αντικατάσταση».

Κόστος. Τα ενθέματα της εταιρείας PIP διετίθεντο προς 500-600 ευρώ το ζεύγος, όταν οι πιο διαδεδομένες μάρκες κόστιζαν από 800 έως και 1.200 ευρώ.

Οι προμηθευτές υπογράμμισαν ότι η εισαγωγή και διάθεση έγινε με βάση τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών αρχών υγείας που είχαν εγκρίνει τα ενθέματα για χρήση σε ανθρώπους. Οσον αφορά τη χαμηλή τιμή τους, δεν θεωρήθηκε τεκμήριο κακής ποιότητας, δεδομένου ότι υπήρχε και άλλο ένθεμα στο εμπόριο με ανάλογη τιμή.

Το όλο θέμα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις (και) στη χώρα μας, ώστε οι διαδικασίες συλλογής των στοιχείων έχουν επιταχυνθεί. Σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΦ συναντάται με τις προμηθεύτριες εταιρείες των ενθεμάτων, ενώ για αύριο έχει προγραμματισμένη συνάντηση με το προεδρείο της ΕΕΠΕΑΧ.

Στην αυριανή συνάντηση θα συζητηθεί και η δημιουργία Μητρώου Ενθεμάτων, στο οποίο θα καταγράφεται κάθε ένθεμα στήθους που θα τοποθετείται είτε για αισθητικούς λόγους (που είναι και η συνηθέστερη χρήση) είτε έπειτα από μαστεκτομή.