Νέα πρόσωπα μπαίνουν από σήμερα στο κάδρο των ερευνών που διενεργεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής για τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.

Για την πληρέστερη διερεύνηση της υπόθεσης, που εδώ και μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας και συνδέεται με τις έρευνες για τη φοροδιαφυγή, προκρίθηκε από τον Αρειο Πάγο η αναγκαιότητα να εξεταστούν πέντε νέα πρόσωπα, τα οποία προκύπτουν από τα υπομνήματα των δύο εισαγγελέων του οικονομικού εγκλήματος.

«Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται τα πρόσωπα που θα εξεταστούν ενόρκως. Θα κληθούν όσοι γνωρίζουν», έλεγε χθες εισαγγελική πηγή προσδιορίζοντας τον αριθμό όσων περάσουν από τον Αρειο Πάγο.

Ωστόσο, η ιδιότητα των νέων «μαρτύρων» κρατείται από όλες τις πλευρές ως επτασφράγιστο μυστικό. Αλλοι παρέπεμπαν στα ονόματα υπηρεσιακών ή μη παραγόντων, οι οποίοι φέρονται ότι ζήτησαν ή μετέφεραν για λογαριασμό τρίτου στους εισαγγελείς την επιθυμία να τελειώνουν με συγκεκριμένες υποθέσεις. Αλλοι ανέφεραν ότι ίσως να πρόκειται για πρόσωπα που σε ανύποπτο χρόνο είχαν καταστεί κοινωνοί του παρασκηνίου, ενώ άλλες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο νέος κατάλογος να περιλαμβάνει και το όνομα ανώτατου λειτουργού από τον χώρο της Δικαιοσύνης.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. Στο χθεσινό ραντεβού που είχαν οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης με τον κ. Μακρή έδωσαν προφορικές αλλά και γραπτές διευκρινίσεις, με τη μορφή μάλιστα ένορκης εξέτασης στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Δώσαμε τις αναγκαίες διευκρινίσεις και έτερον ουδέν», ήταν η φειδωλή δήλωση του Γρ. Πεπόνη μετά το τέλος της εξέτασής του στον Αρειο Πάγο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κανένας από τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς δεν ξέφυγε από το αρχικό περίγραμμα του υπομνήματός του. Περιορίστηκαν στην περιγραφή συγκεκριμένων πραγματικών περιστατικών και στην αναφορά ονομάτων, αποφεύγοντας να κάνουν χαρακτηρισμούς. Κοινό παρονομαστή εξάλλου αποτελεί η θέση τους ότι οι ενδεχόμενες προσπάθειες εξωθεσμικών ή υπηρεσιακών παραγόντων για να τελειώνουν τις υποθέσεις που ερευνούν έπεσαν στο κενό, καθώς οι ίδιοι κινήθηκαν στην αυστηρή γραμμή του καθήκοντός τους.

Ετσι, μετά και την εξέταση των νέων προσώπων ο κ. Μακρής καλείται να διαπιστώσει αν όλα όσα περιλαμβάνονται στα υπομνήματα και τις γραπτές διευκρινίσεις των οικονομικών εισαγγελέων συνιστούν υπηρεσιακή ενέργεια, δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο ή ενδεχομένως στοιχειοθετούν κάποια αξιόποινη πράξη όπως αυτή της πρόκλησης σε τέλεση αδικήματος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, η έρευνα για την υπόθεση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί από τον Αρειο Πάγο μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Κανένας όμως δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει αν και αυτή τη φορά ο φάκελος τεθεί ουσιαστικά στο αρχείο, όπως είχε συμβεί προ ημερών, πριν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς ζητήσουν να δώσουν ονόματα και στοιχεία για όσα τους οδήγησαν στην αρχική απόφαση παραίτησής τους.