Mειωμένος κατά 22% ήταν ο προϋπολογισμός του 2011 για το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Συγκεκριμένα, από τα 449,13 εκατ. ευρώ που πήρε το ΥΠΠΟΤ για το 2010, στο ταμείο το 2011 μπήκαν μόλις 350,23 εκατ. ευρώ – με άλλα λόγια, 0,152% επί του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Παρά το γεγονός ότι η μερίδα του λέοντος – ήτοι το 49,67% – διατέθηκε για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, και άλλα 39,1 εκατ. ευρώ (10,26%) διατέθηκαν για τα μουσεία, το πρώτο εξάμηνο του 2011 αρκετοί χώροι και μουσεία αναγκάστηκαν να υπολειτουργούν διατηρώντας το χειμερινό μειωμένο ωράριο (και όχι το διευρυμένο θερινό το οποίο ξεκινά την 1η Απριλίου) και να κρατούν πολλές αίθουσες κλειστές· το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έφτασε να επιτρέπει την πρόσβαση μόνο στις μισές αίθουσές του, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού φύλαξης. Το υπόλοιπο 31,51% του προϋπολογισμού διατέθηκε για τον σύγχρονο πολιτισμό, εκ των οποίων 54,2 εκατ. ευρώ (ποσοστό 45%) δόθηκαν για το θέατρο, τη μουσική και τον χορό, 12,7 εκατ. ευρώ (11%) για την ενίσχυση του κινηματογράφου, ενώ ο χώρος του βιβλίου ενισχύθηκε με 5,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4% του συνολικού ποσού για τον σύγχρονο πολιτισμό.

Οι έλληνες καλλιτέχνες δεν περιμένουν πλέον επιχορηγήσεις, αφού δίνονται με το σταγονόμετρο. Ο κινηματογράφος είναι ένα καλό παράδειγμα, καθώς ταινίες που γυρίστηκαν χωρίς πολλά χρήματα ανταμείφθηκαν με βραβεία στα πιο μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», το υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει ότι το 2012 ο προϋπολογισμός του είναι αυξημένος – ανέρχεται σε 458 εκατ. ευρώ. Δεν είναι βέβαιο ότι τα χρήματα αυτά θα μπουν στο σύνολό τους στο ταμείο έως το τέλος της χρονιάς – εφέτος, λ.χ., οι εποπτευόμενοι από το ΥΠΠΟΤ φορείς έλαβαν στο τέλος το 80% του ποσού που είχε αρχικά προϋπολογιστεί. Το υπουργείο, πάντως, ισχυρίζεται ότι η αύξηση δικαιολογείται από τον εξορθολογισμό των δαπανών την τελευταία διετία, που άγγιξε το 30%.