Τελευταίο κλικ στα 99 της

Λίγο πρoτού συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής πέθανε η διάσημη αμερικανίδα φωτογράφος Ιβ Αρνολντ, η οποία είχε γίνει γνωστή για τα πορτρέτα της Μέριλιν Μονρόε. Το πρακτορείο Magnum με το οποίο συνεργαζόταν για πολλά χρόνια ανακοίνωσε τον θάνατό της αναφέροντας πως απεβίωσε «γαλήνια». Η Αρνολντ, πέραν των πορτρέτων, είχε διακριθεί για τα φωτορεπορτάζ της και τις φωτογραφίσεις μόδας. Μεταξύ των πιο γνωστών φωτογραφιών της βρίσκονται πορτρέτα της Μέριλιν Μονρόε και της Μάρλεν Ντίτριχ, καθώς και φωτογραφίες από τα φωτορεπορτάζ που είχε κάνει στην πρώην Σοβιετική Ενωση, στο Αφγανιστάν, στη Νότια Αφρική, στην Αίγυπτο και στην Κίνα. Η Ιβ Αρνολντ είχε γεννηθεί στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και θα έκλεινε τα 100 χρόνια τον ερχόμενο Απρίλιο. Πέθανε στο Λονδίνο, όπου ζούσε από το 1962.

Χ.

Ζακυνθινά αρώματα

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή καλός μας χρόνος, υγεία αγάπη και χαρά να φέρει ο νέος χρόνος». Κι επειδή ο νέος χρόνος προμηνύεται δύσκολος, λέμε να τον καλοπιάσουμε λίγο ακόμη. Ωραιότατα κάλαντα, κανταδόρικα. Ζακυνθινά. Εβαλα το CD πρωί πρωί με ανοιχτά τα παράθυρα και γέμισε το δωμάτιο επτανησιακά αρώματα. Tα «Ζακυνθινά κάλαντα» (παραγωγή της Ενωσης Ζακυνθίων Αθήνας) – υλικό από το αρχείο του Παναγιώτη Κάνδηλα με παλαιούς ζακυνθινούς τραγουδιστές και οργανοπαίκτες – αποδίδονται από τη χορωδία Υμνωδία, την οποία διευθύνει ο Π. Κάνδηλας. Από το σημείωμα που έχει γράψει στο εσώφυλλο ο Διονύσιος Μουσμούτης μαθαίνουμε ότι η αρχή του νέου χρόνου γιορταζόταν από τον 2ο αιώνα π.Χ. και ότι η Ζάκυνθος διαθέτει έναν εξαιρετικά μεγάλο λαογραφικό πλούτο που δεν έχει αξιοποιηθεί από ερευνητές ή λαογράφους.

Χ.Π.

Επέστρεψαν τον πίνακα

Σκούρα τα βρήκαν οι δύο ληστές που πριν από δύο χρόνια είχαν κλέψει από μουσείο του Βελγίου ένα από τα πλέον διάσημα έργα του Ρενέ Μαγκρίτ. Και αυτό γιατί οι ληστές δεν κατάφεραν να βρουν αγοραστή στη μαύρη αγορά καθώς η «Ολυμπία», ο πίνακας που απεικόνιζε γυμνή τη σύζυγο του σουρεαλιστή καλλιτέχνη με ένα κοχύλι στην κοιλιά, είναι πολύ γνωστός. Σε απόγνωση πλέον, πριν από δύο εβδομάδες επικοινώνησαν με ειδικό σε θέματα τέχνης προτείνοντάς του να επιστρέψουν το έργο στο μουσείο-σπίτι όπου έζησε ο ζωγράφος επί 24 χρόνια, διαφορετικό από το μεγαλύτερο που άνοιξε πρόσφατα στο κέντρο των Βρυξελλών. Ο πίνακας επεστράφη σε άριστη κατάσταση, αλλά το μουσείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα τον τοποθετήσει εκ νέου στη θέση του.

Μ.Α.

Τα κανάλια στο πολυνομοσχέδιο

Νομική κάλυψη παρέχει στα κανάλια εθνικής εμβέλειας το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για να συνεχίσουν να εκπέμπουν χωρίς πρόβλημα με τις προσωρινές άδειες λειτουργίας που έχουν χορηγηθεί κατά τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή από την αναλογική μετάδοση σήματος στην ψηφιακή επίγεια μετάδοση. Το άρθρο 8 του πολυνομοσχεδίου μεριμνά ώστε οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής κάλυψης να εξακολουθούν να λειτουργούν νόμιμα ώσπου να εκδοθεί η απόφαση για τη χορήγηση αδειών ψηφιακής εκπομπής, με βασική προϋπόθεση τη συμμετοχή των καναλιών στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Χ.