Φορολογική ανάσα στους μισθωτούς που δεν πληρώθηκαν κανονικά το 2011 από τους εργοδότες τους εξαιτίας της κρίσης επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση, η οποία σχεδιάζεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα προβλέπεται ότι οι εν λόγω μισθωτοί δεν θα φορολογηθούν για τις μη καταβληθείσες αμοιβές τους του 2011. Κανονικά ο νόμος προβλέπει ότι ο φόρος οφείλεται από τη στιγμή που δημιουργείται το εισόδημα, ανεξαρτήτως του πότε αυτό καταβάλλεται.

Εξαίρεση προβλέπεται μόνο για τις περιπτώσεις που έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση της επιχείρησης. Με τη νέα, υπό διαμόρφωση ρύθμιση, επεκτείνεται η εξαίρεση αυτή και στους μισθωτούς που ατύπως έχουν αποδεχθεί να πληρώνονται με καθυστέρηση, κάτι που έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις λόγω της κρίσης.

ΣΔΟΕ

Δεν είμαστε αρμόδιοι για το παρεμπόριο

Το ΣΔΟΕ δεν έχει αρμοδιότητα καταστροφής των προϊόντων παρεμπορίου που κατάσχονται, αναφέρει σε ανακοίνωσή του με την οποία διαψεύδει ότι είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από την καταστροφή τους, θέμα που προέκυψε από δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης.

Παράλληλα, το ΣΔΟΕ αναφέρει πως δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για τη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου με αντικείμενο την καταπολέμηση του παρεμπορίου, όπως του αποδόθηκε κατά τις ίδιες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση του Σώματος αντιδρούσε επί μήνες σε σύσταση τέτοιου κέντρου.

Το ΣΔΟΕ σημειώνει ότι αρμόδια όργανα για την καταστροφή των προερχόμενων από παρεμπόριο προϊόντων είναι τα Κλιμάκια Λαϊκών Αγορών και Υπαιθρίου Εμπορίου και η Δημοτική Αστυνομία, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, όταν και όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη

Και καταλήγει ότι σε όσες περιπτώσεις καλείται να παράσχει συνδρομή για τη διακρίβωση τέλεσης αδικημάτων φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίας, δεν συμμετέχει στη διαδικασία καταμέτρησης, κατάσχεσης και καταστροφής προϊόντων παρεμπορίου.