Στοιχεία που δείχνουν ότι έχουμε τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και από τις χαμηλότερες μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις αντιδράσεις για την επιβάρυνση από εφέτος των τιμολογίων της με αυξήσεις 12,2% κατά μέσον όρο.
Στην ανακοίνωσή της ωστόσο δεν εμπεριέχεται η παραμικρή αναφορά στις χαμένες έως σήμερα ευκαιρίες στις οποίες αναφερόταν η χθεσινή έρευνα των «ΝΕΩΝ» και που απειλούν να τη βυθίσουν στο σκοτάδι, όπως οι καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό των μονάδων της και η ανισοκατανομή του προσωπικού της.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, που επικαλείται τα στοιχεία της Eurostat, για τις καταναλώσεις κάτω των 1.000 KWh η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη κατά 42,6% έναντι της μέσης τιμής των χωρών της ευρωζώνης και κατά 37,4% έναντι της μέσης τιμής της ΕΕ των «27». Για τις καταναλώσεις από 1.000 έως 2.500 KWh η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη κατά 37% έναντι της μέσης τιμής των χωρών της ευρωζώνης και κατά 36,9% έναντι της αντίστοιχης τιμής της ΕΕ των «27».

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Χαμηλότερες είναι οι τιμές στην Ελλάδα και συγκριτικά με χώρες που έχουν ανάλογο επίπεδο ανάπτυξης και εισοδήματα. Ετσι, για καταναλώσεις κάτω των 1.000 KWh η τιμή του ρεύματος στην Ισπανία είναι κατά 123,8% υψηλότερη έναντι της Ελλάδας, ενώ της Πορτογαλίας υψηλότερη κατά 48,1%. Για καταναλώσεις από 1.000 έως 2.500 KWh η τιμή ρεύματος στην Ισπανία είναι κατά 98,5% υψηλότερη έναντι της Ελλάδας, και στην Πορτογαλία υψηλότερη κατά 28%.
«ΤΑ ΝΕΑ» δεν υποστήριξαν ότι οι απόλυτες τιμές ρεύματος στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Αντιθέτως, όπως φαίνεται από τον πίνακα στο χθεσινό δημοσίευμα, στην υψηλή κατανάλωση 2.500-5.000 κιλοβατωρών οι τιμές είναι από τις χαμηλότερες, με 0,1001 ευρώ ανά κιλοβατώρα. «ΤΑ ΝΕΑ» επέλεξαν να εξετάσουν την αγοραστική δύναμη του έλληνα πολίτη σχετικά με τη δυνατότητα αγοράς του παρεχόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο διαιρέθηκε το μέσο εισόδημα με την τιμή της κιλοβατώρας - τακτική που ακολουθήθηκε για κάθε μέσο εισόδημα ευρωπαίου πολίτη.
Αν κάναμε χρήση της τιμής χαμηλής κατανάλωσης, η οποία στην Ελλάδα ανέρχεται σε 0,1291 ευρώ ανά κιλοβατώρα (για κατανάλωση έως 1.000 κιλοβατώρες), η αγοραστική δύναμη θα μειωνόταν ακόμη περισσότερο - αν και για κάποιες χώρες της Ευρώπης η χαμηλή κατανάλωση τιμολογείται αρκετά υψηλότερα. Για καταναλώσεις από 1.000 έως 2.500 κιλοβατώρες η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 0,089 ευρώ, που σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη αυξάνεται ελαφρώς σε σχέση με την τιμή που χρησιμοποιήθηκε στον πίνακα - όμως το ίδιο ισχύει και για άλλες χώρες της Ευρώπης όπου διατίθεται φθηνότερο ρεύμα σε αυτή την κλίμακα κατανάλωσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από